Home Europska unija Nastavlja se suđenje Perkoviću i Mustaču

Nastavlja se suđenje Perkoviću i Mustaču

by Agencije

Svjedočenjem bivših njemačkih i hrvatskih dužnosnika i jednog novinara u Muenchenu se u četvrtak nastavlja suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sumnje za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1982. godine.

Kao prvi bi danas trebao svjedočiti Klaus von Dohnany, bivši ministar obrazovanja u vladi kancelara Willyja Brandta, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova i kasnije gradonačelnik Hamburga. Socijaldemokratski političar bi trebao dati uvid u političke okolnosti u tadašnjoj Saveznoj Republici Njemačkoj u vrijeme kada su se odvijala ubojstva hrvatskih disidenata od strane jugoslavenskih tajnih službi.

Poslije Dohnanyja bi trebao svjedočiti Gerhart Baum, drugi visokopozicionirani političar s prijelaza sa sedamdesetih na osamdesete godine prošlog stoljeća. Političar Liberalno-demokratske stranke je između ostalog obnašao i funkciju ministra unutarnjih poslova u vrijeme Đurekovićevog ubojstva. Oba političara u mirovini su bili sugovornici u dokumantarnom filmu njemačkog javnog servisa ARD i Deutsche Welle “Ubojstvo u Titovo ime” gdje su govorili o isprepletenosti interesa njemačkih i jugoslavenskih vlasti glede rada tajnih službi.

Poslijepodne bi trebali svjedočiti srbijanski novinar i publicist Marko Lopušina i bivši šef hrvatske vojno-obavještajne službe SIS Markica Rebić. Lopušina je autor knjige “Ubij bližnjega svoga” koja tematizira ubojstva jugoslavenskih tajnih službi. Markica Rebić je u ranim devedesetim kroz obavještajni rad bio povezan s optuženim Josipom Perkovićem. Suđenje Perkoviću i Mustaču počelo je prije gotovo godinu dana a današnje ročište je 66. po redu.

Related Posts