Nastavlja se preslagivanje na tržištu plina za kućanstva

Komentar
Gotovo dvije godine već traje okrupnjavanje i preslagivanje na tržištu plinskih distributera. Sada se Koprivnica rješava zadnjih udjela u plinskim komunalnim tvrtkama, no bit će toga još.

Prva je to osvijestila gradska uprava Koprivnice, gdje je 2017. Godine njemački RWE preuzeo formalno vlasništvo nad Komunalcem i Koprivnica plinom za 51 milijun kuna. Nakon toga je ista tvrtka preuzela distributera plina iz Sv. Nedjelje, a nešto kasnije Geoplin je preuzeo lokalne distributere u Hrvatskom zagorju.

Sve te transakcije pratile su kritike analitičara i konkurencije o tome kako se radi o značajno preplaćenoj vrijednosti, no na ionako malom hrvatskom tržištu zastupljenost plina u kućanstvima I industriji geografski je raspoređena na geografskom području sjeverno od Save. S izuzetkom Zadra i Šibensko Kninske županije.

Uostalom, najveće udjele u RWE-u ima jedna njemačka savezna država, a znate kako je to s politikom, čak i u vrlo razvijenim korporativnim kulturama, no to je druga tema.

Motiv za sudjelovanje u preslagivanju treba tražiti u pozicioniranju kojim će neka kompanija biti jedini ili jedan od dva konkurenta HEP-u. Na tržištu na kojem se ne vidi značajniji kapacitet rasta, barem u poslu s kućanstvima, to je legitimna poslovna logika.

Novi natječaj objavljen krajem prošloga tjedna za prodaju ostatka udjela u plinskim komunalnim poduzećima iz Koprivnice valja promatrati u tom svijetlu. Početna cijena udjela u Koprivnica plinu, tvrtki za distribuciju koja je vlasnik plinovoda, iznosi 14 milijuna kuna, a 25 posto udjela u Koprivnica opskrbi procijenjeno je na 2,8 milijuna kuna.

Najlogičnije bi bilo da te udjele kupi RWE, obzirom već ima udjele u tvrtkama, kao što bi zbog povezanosti infrastructure bilo logično od RWE- a nastaviti kupovati plinske distributere u tom “frtalju” Hrvatske.

Upravljačka prava u dvije tvrtke, Koprivnica plin I Komunalac, kojih je RWE ranije kupio 75 posto bila su sindikalno snažna, kompanija se obvezala pet godina zadržati prava radnika, ali i suzdržati se od integracije tvrtki u sustav RWE-a. Logično bi bilo kada bi sa stopostotnim vlasništvom došlo do promjene tih obveza.

Na kraju, valja pohvaliti lokalnu upravu Koprivnice što želi debirokratizirati ovaj segment tržišta, povećati efikasnost te potaknuti modernizaciju infrastrukture (što je za privatnog vlasnika nužnost u optimizaciji poslovanja).

No, teško je vjerovati politici kako si je odlučila samoukinuti bankomat za kupovinu glasova, pa se valja zapitati nije li samo usfalilo novca?

You may also like

0 comments