Nastavlja se pad cijena nafte, investicijski fondovi u problemima

Zabrinutosti uslijed prevelike ponude na američkom tržištu nafte i mogućeg usporavanja globalnog gospodarskog rasta zbog trgovinskih nesporazuma spustile su protekloga tjedna cijene barela na američkom tržištu već sedmi tjedan, a na londonskom treći tjedan zaredom.
Barel nafte na američkom tržištu oslabio je sedmi tjedan zaredom i to za 2,6 posto, na 65,91 dolar. Istodobno, barel Brent Blenda u Londonu pojeftinio je 1,4 posto, na 71,83 dolara, kliznuvši tako već treći tjedan zaredom.

Pad cijena nafte znatno pogađa investicijske fondove koji ulažu u naftu. Dva najveća svjetska hedge fonda usmjerena na energiju, Anduran Capital i BBL Comodities, pretrpjela su u srpnju dvoznamenkasti pad vrijednosti imovine s obzirom da su cijene nafte zabilježile najveći mjesečni gubitak u protekle dvije godine.

Posljednji podaci američke vlade pokazuju veliki rast zaliha u SAD-u – za 6,8 milijuna barela u proteklom tjednu, što je najveći tjedni rast američkih zaliha od ožujka lani. „Investitori su oprezni u pogledu iznenađujućeg rasta američkih zaliha”, navode iz ANZ banke u bilješci klijentima.

Još jedan veliki uteg cijenama nafte predstavljaju sve slabiji gospodarski izgledi uslijed trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i slabljenje valuta zemalja u razvoju, upozoravaju trgovci naftom „Jednu od najvećih zabrinutosti predstavlja kineska potražnja koja pada kako drugo najveće svjetsko gospodarstvo usporava rast”, ističe Tariq Zahir, direktor u investicijskom društvu Tyche Capitalu.

Iz američke investicijske banke Jefferies kažu da se bilježi “nedostatak potražnje” za sirovom naftom i rafinerijskim proizvodima s tržišta u razvoju, dok singapurska DBS banka zamjećuje da kineski pokazatelji upućuju na „umjereni pad” aktivnosti te da je „to gospodarstvo suočeno s nepovoljnim kretanjima zbog rastućih trgovinskih napetosti.

Iz japanske MUFG banke, pak, ocjenjuju da će slabljenje turske lire suzbiti daljnji rast potražnje za benzinom i dizelom u ovoj godini. Uz usporavanje potražnje, ponuda čini se raste, pojačavajući pritisak na cijene nafte. Broj američkih bušotinskih postrojenja, pokazatelj buduće proizvodnje, protekloga tjedna ostao je na 869, kao i u tjednu ranije, no njihova brojka je znatno veća nego u istom tjednu godinu radije, kada ih je bilo 762, podaci su energetske kompanije Baker Hughes.

You may also like