Nastavlja se gradnja ophodnih brodova

Sastanak Anušić-Debeljak

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sastao se s predsjednikom Uprave Brodosplita Tomislavom Debeljakom i tom prigodom rekao da je to prvi njihov sastanak na temu dovršetka obalnih ophodnih brodova, najavivši nastavak tog projekta.

Nastavljamo s projektom izgradnje obalnih ophodnih brodova. Sastanak je bio više nego afirmativan. Zajednički nam je cilj dovršiti te brodove i projekt. U ovom trenutku na raspolaganju u komunikaciji je i cijela tvrtka Brodosplit, odnosno DIV grupacija kao i gospodin Debeljak s kojim smo, kao i s njegovim suradnicima, imali više nego konkretan i kvalitetan sastanak, izjavio je ministar Ivan Anušić nakon sastanka.

Na pitanje koliko Brodosplit traži još novca za dovršetak obalnih ophodnih brodova, ministar je rekao da je za sada to prerano govoriti i kako je ključno da su otvoreni komunikacijski kanali, kao i suradnja, želja i volja s obje strane da se taj projekt završi. Dodao je da će službe koje su za to zadužene dalje pregovarati i to već ovaj i idući tjedan.

Tomislav Debeljak je rekao kako mu je iznimna čast da su “konačno sjeli zajedno”. Za sastanak je rekao da se tijekom njega u nekoliko navrata naježio zato što prvi put imaju razgovor koji je na korist Hrvatskoj i našeg obrambenog sustava.Što kvalitetnije, brže i jeftinije napravit ćemo obalne ophodne brodove na ponos svima nama. Ovo je jako pozitivno i svi smo skupa jako sretni sa time da konačno završimo te brodove, izjavio je Debeljak.

Iako su novinari postavljali brojna pitanja na njih nisu dobili odgovore, a ministar Anušić je ustvrdio kako je svjestan da je ogroman interes javnosti za tom temom, no radi se o kompleksnom projektu koji traje od 2014. godine, trebao je biti dovršen 2018. godine.

MORH je još prije dvije godine pristao na 10-postotno podizanje cijene cijelog projekta, ali Brodosplit tražio je još dosta dodatnog novca. Tadašnji ministar obrane Mario Banožić nije želio udovoljiti tom zahtjevu. Vidimo da novi ministar Ivan Anušić pokušava pronaći kompromis sa Brodosplitom, javio je iz Splita za Dnevnik u podne novinar Zoran Kukilo.

You may also like