Nastavak sukoba u Siriji potkopava nade u mir

Sirijski pobunjenici i provladine snage nastavili su se u srijedu boriti na glavnim linijama bojišnice kod Alepa i Hame, a u zračnim napadima poginulo je najmanje desetero ljudi uključujući četvoricu medicinskih djelatnika, pa izgleda da se o prekidu vatre više gotovo i ne može govoriti premda SAD tvrdi da “nije mrtav”.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će kasnije tijekom dana sastanak na visokoj razini o situaciji u Siriji. Unatoč tome što optužuje Moskvu da je odgovorna za napad na humanitarni konvoj kod Alepa, SAD ističe da prekid vatre koji je sponzorirao zajedno s Rusijom, a koji je stupio na snagu 12. rujna, “nije mrtav”. Sporazum su u utorak podržali ministri vanjskih poslova 20 zemalja, uključujući SAD i Rusiju. Po sporazumu, čije pojedinosti nisu objavljene, SAD i Rusija pristali su zajednički boriti se protiv džihadista.

Borbe tijekom noći vodile su se u područjima koja kontroliraju pristup Alepu, čije su istočne četvrti koje drže pobunjenici pod vladinom opsadom od srpnja. Sirijski državni mediji i televizijska postaja Hezbolaha izvijestili su da je vojska zauzela tvornicu gnojiva na području Ramusaha jugozapadno od grada. Sirijski opservatorij za ljudska prava to je potvrdio, dodajući da su se vladine snage probile naprijed kod obližnjeg stambenog kompleksa.

Jedan pobunjenik u Alepu rekao je da su zrakoplovi cijelu noć bombardirali pripremajući se za napad, no tvrdi da režimske snage nisu uspjele napredovati.

Sirijski vojni izvor rekao je da se pobunjeničke skupine mobiliziraju južno i zapadno od Alepa te na sjeveru Hame. Vojska je potvrdila da je izvela zračne napade na sedam područja kod Alepa. Opservatorij navodi da su u pobunjeničkom gradu Khan Tumanu južno od Alepa poginula četvorica medicinskih djelatnika i najmanje devetorica pobunjenika, dodajući da su pobunjenici bili pripadnici islamističkog saveza Džaiš al-Fatah.

Sirijske snage pokrenule su također veliku akciju u pokrajini Hami na zapadu zemlje. Pobunjenici tvrde da su napad odbili, uništili četiri tenka i nanijeli velike gubitke vladinim snagama. Sirijska televizija izvijestila je da su vladine snage ubile nekoliko pobunjenika i uništile im vozila.

Pobunjenički izvori kazali su i da su se provladine snage pokušale probiti u području Handarata sjeverno od Alepa, tvrdeći da su odbili i taj napad. Provladini mediji o tome nisu kazali ništa.

Opservatorij je izvijestio da se kod Damaska srušio sirijski vojni zrakoplov, dodajući da uzrok pada i sudbina pilota nisu poznati. Napetosti između SAD-a i Rusije eskalirale su zbog napada američke koalicije u istočnoj pokrajini Deir al-Zor u kojem su poginuli deseci sirijskih vojnika. Washington tvrdi da je riječ o pogreški i da su meta bili borci Islamske države. Napad na humanitarni konvoj u ponedjeljak dolio je ulje na vatru i izazvao žestoke međunarodne kritike, a UN je zbog toga suspendirao slanje novih pošiljki pomoći.

SAD za napad optužuje ruske zrakoplove, dok Moskva odgovara da konvoj nije pogođen iz zraka i odgovornima smatra pobunjenike. UN je prvo kazao da je riječ bila o zračnom napadu, no sada tvrdi da se ne može sa sigurnošću znati što je posrijedi.

You may also like

0 comments