Nastavak konzultacija u Uredu Predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak u 13 sati na Pantovčaku je nastavila treći krug konzultacija s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade. Mandatar treba potporu 76 izabranih saborskih zastupnika, a to za sada nitko nema.

Predsjednica će najprije razgovarati s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, a prva je na Pantovčak stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. Na konzultacije neće doći izabrani zastupnici Mirko Rašković i Stipe Petrina te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, a s Borisom Miletićem iz IDS-a predsjednica će razgovarati telefonski, potvrđeno je iz Ureda predsjednice.

Nakon ‘manjinaca’ kod Grabar-Kitarović dolaze ostale stranke i koalicije, a najvjerojatnije će doći i predstavnici koalicije Hrvatska raste, iako je lider te koalicije Zoran Milanović jučer izjavio da za to nema potrebe budući da nemaju dovoljan broj potpisa potpore za mandatara.

Konzultacije slijede nekon što je koalicija Hrvatska raste odbila prijedlog Mosta nezavisnih lista da državu vodi tripartitna Vlada i da premijer bude nestranačka stručna osoba, no podržava nastavak bilateralnih razgovora s Mostom, a Domoljubna koalicija na Mostov prijedlog odgovorila pozitivno te mu predložila koalicijsku vladu.

Mostovo Nacionalno vijeće i njihovi izabrani saborski zastupnici održali su danas sjednicu na kojoj su raspravljali o tim odgovorima te se očekuje da će o tome izvijestiti predsjednicu Republike. Na sjednici je jednoglasno odlučeno da će Most pregovore o formiranju reformske Vlade nastaviti s Domoljubnom koalicijom, a koaliciji Hrvatska raste Most i dalje ostavlja “otvorena vrata” za pregovore o nestranačkom premijeru i tripartitnoj Vladi.

You may also like

0 comments