Home Grčka Nasilje među izbjeglicama u Grčkoj

Nasilje među izbjeglicama u Grčkoj

by admin

Grčka je policija u petak ujutro upotrijebila suzavac i šok bombe kad su napetosti među tisućama izbjeglica na egejskim otocima uoči dolaska vodećih europskih dužnosnika zaprijetile prerasti u otvoreno nasilje. Napetosti su izbile između izbjeglica iz Afganistana na otoku Lesbosu dok su se nastojali izboriti za mjesto na trajektu za Pirej, što je natjeralo policiju da upotrijebi šok bombe kako bi uspostavila red i omogućila isplovljavanje broda, rekli su svjedoci.

Lesbos je jedna od ključnih točaka na izbjegličkoj ruti koju koriste najviše Sirijci u bijegu pred ratom i na putu iz Turske u Grčku. Otok je zakrčen izbjeglicama, više od 10.000 njih čeka na mogućnost odlaska. Slično je i na otoku Kosu. Prema navodima grčkih medija, u četvrtak je ozlijeđeno više osoba na Kosu kad su se izbjeglice sukobile s mještanima, na što je reagirala policija upotrijebivši suzavac.

Podpredsjednik europske komisije Frans Timmermans i povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos očekuju se u petak na Kosu, gdje bi trebali dobiti uvid u situaciju s izbjeglicama. Oko 2.500 izbjeglica iskrcalo se u petak ujutro u Pireju blizu Atene s trajekta koji ih je dovezao s Kosa, Lesbosa, Kalymnosa i Lerosa. Tijekom noći stiglo ih je još 1.700, rekao je za dpa pripadnik obalne straže.

Prema izvorima iz grčke vlade, Timmermans i Avramopoulos bi trebali u Grčkoj razgovarati o izgradnji prihvatnog središta u Pireju, koji bi služio za registraciju tisuća dolazećih migranata prije nego što nastave put u zapadnu Europu. Migranti u Pireju putuju takozvanom balkanskom rutom, iz Turske, preko Egejskog mora, zatim kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, odakle prelaze u Mađarsku koja je dio schengenskog prostora. Većina njih nada se da će dobiti azil u Njemačkoj ili nekoj drugoj bogatoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Related Posts