Naše je legitimno pravo koristiti nuklearno oružje ukoliko budemo prisiljeni

Ne volimrazgovore sa stranim medijima, izjavio je Park Yong Chol, visokorangirani dužnosnik Sjeverne Koreje u ekskluzivnom intervjuu za CNN. Kazao je kako ti mediji izvještavaju samo o glasinama i neistinama vezanim uz Sjevernu Koreju.

Reporteri CNN-a bili su iznenađeni kada im je odobren intervju s visokopozicioniranim dužnosnikom. Park Yong Chol je zamjenik direktora Instituta za istraživanje nacionalnog ujedinjenja koji je povezan s najvišim razinama vlasti Sjeverne Koreje. Razgovor koji je trajao gotovo dva sata održao se u prostoriji gdje su se isticali sveprisutni portreti pokojnih sjevernokorejskih vođa Kim Il Sunga i im Jong Ila. CNN-u je također postavljen uvjet da se intervju ne održava s dvije nasuprot postavljene stolice već za velikim stolom kako bi se iznad Parka vidjeli portreti pokojnih vođa. Istaknuli su kako je za njihovu zemlju vrlo važno da se istaknu ti portreti.

Nakon tih formalnosti reporteri su krenuli s pitanjima. Prvo se odnosilo na izvješća Južne Koreje prema kojima je ove godine pogubljeno 15 dužnosnika. “To je zlonamjerna kleveta”, odgovorio je Park i dodao da te optužbe pokušavaju povezati s “vrhovnim vođom Kim Jong Unom”. Park nije negirao da se smaknuća provode protiv onih koji pokušavaju srušiti vladu ili sustav. “Normalno je za svaku zemlju da progoni neprijateljske elemente te da ih kažnjava i smakne”, izjavio je Park. Sjevernokorejski dužnosnik negirao je postojanje radnih logora. Kazao je kako postoje centri za obične kriminalce, no tvrdi da politički logori ne postoje. “Naše društvo je društvo bez političkih sukoba, frakcija i političkih podjela”, objasnio je Park zašto u njihovoj zemlji ne postoji termin “politički zatvorenik”. Takve optužbe pripisuje prebjezima koje su na to prisili Amerikanci i njihovi susjedi Južnokoreanci. Tvrdi da su neki od tih prebjega kriminalci koji su pobjegli zbog svojih djela. Park je napao SAD kada su u pitanju ljudska prava. Kazao je kako imaju zatvore pune ljudi te nove tehnike mučenja. Spomenuo je i “rasne nerede” koji se događaju jer policajci ubijaju Afroamerikance.

Park tvrdi kako zbog svih sankcija Sjeverna Koreja ne vidi drugu mogućnost nego “nastaviti svoj program nuklearnog naoružanja”. Ustraje na tome da njegova zemlja posjeduje projektil koji može doseći kopno SAD-a te da će to učiniti ako budu prisiljeni. “Ulažemo puno novaca u nuklearnu obranu kao odgovor na prijetnje SAD-a”, izjavio je Park i dodao da se taj “ogromni novac” mogao iskoristiti za poboljšanje gospodarskog sektora.  Park smatra kako je Sjeverna Koreja “politički, ideološki i vojno” snažna te da je jedini preostali cilj snažna ekonomska moć. (CNN)