Naše dionice sada treba dati Lazardu na upravljanje

Igor Dekanić sugerirao

Vrhovni sud RH potvrdio je presudu Županijskog suda u Zagrebu i kaznio Sanadera s još šest godina zatvora, dok je predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi osuđen na dvije godine zatvora. Što sada, pita se Ana Raić Knežević s portala Telegram. Razgovarala je s nekoliko pravnih stručnjaka, a li i s naftnim stručnjakom Igorom Dekanićem.

Pravni stručnjaci s kojima smo nakon jučerašnje presude razgovarali kažu kako se u ovom trenutku, bez obzira što je Vrhovni sud RH donio svoj pravorijek, ne smije zaboraviti da Sanader ima mogućnost podnijeti ustavnu tužbu. Podsjećaju da je Ustavni sud već jednom, u srpnju 2015., srušio pravomoćnu presudu Sanaderu i Hernadiju.

Ustavni suci zaključili su tada kako je sudsko vijeće, koje je tijekom prvog procesa vodio sudac Ivan Turudić, izašlo iz okvira kaznenog sudovanja, navodi se u Telegramovu tekstu. Valja dodati i to kako je sud tada utvrdio i to kako Robert Ježić nikada u proračun nije uplatio navodni casus beli slučaja, 5 milijuna eura. Uz to, Ustavni sud je tada zaključio kako u prvoj presudi nije bilo dovoljno dobro objašnjeno zašto je Sanader kao predsjednik Vlade imao status službene osobe. Naime, to svojstvo službene osobe bitno je utvrditi kada se raspliće korupcija.

Pravni stručnjaci također podsjećaju i da nakon Ustavnog suda bivši premijer ima mogućnost podnijeti i tužbu protiv Hrvatske Europskom sudu za ljudska prava što je već učinio u slučaju Planinska.

Profesor Igor Dekanić, s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, također upozorava da se tek mora vidjeti kako će završiti pravosudni rasplet afere Ina-MOL.

Na početku ukazuje na činjenicu da je od trenutka kada je MOL preuzeo upravljačka prava u Ini proizvodnja nafte u Hrvatskoj skoro stala. No, smatra kako je teško vratiti INA-u u vrijeme prije nego li je MOL kupio svoje dionice u njoj.

Ipak nudi jedno konkretno i povoljno rješenje. “Po mom mišljenju sada bi najlukavije bilo da Hrvatska, kada je već angažirala konzultantsku kuću Lazard za procjenu vrijednosti Ine, prepusti toj velikoj investicijskoj kompaniji upravljanje svojim dijelom u Ini. Oni bi zajedno s MOL-om mogli nastaviti raditi u ime i za račun Republike Hrvatske.

Za očekivati je da će Mađarska i MOL drugačije razgovarati s jednom američkom kompanijom koja je radila i za saudijski Aramco, nego s predstavnicima Hrvatske. S druge strane u današnjim okolnostima europske energetike koja želi zaboraviti naftu i plin, a neće moći, Hrvatskoj bi doista bilo najpametnije to učiniti”, zaključuje profesor Igor Dekanić u razgovoru s kolegicom Raić Knežević za portal Telegram

You may also like

0 comments