Home Energetika Narušava li se dominacija dolara u nafti?

Narušava li se dominacija dolara u nafti?

by Goran Bandov

Analiza Reutersa

Međunarodne sankcije Rusiji, koje predvodi SAD, počele su narušavati desetljećima staru dominaciju dolara u međunarodnoj trgovini naftom, jer je većina poslova s Indijom – najvećim ruskim kupcem za pomorski izvezenu naftu – obavljena u drugim valutama.

Indijski uvoz nafte, kao odgovor na previranja oko sankcija i ukrajinski rat, pruža najjači dokaz do sada o prelasku sa dolara na druge valute koji bi se mogao pokazati trajnim, javlja Reuters.

Zemlja je treći svjetski uvoznik nafte, a Rusija je postala njen vodeći dobavljač nakon što je Europa izbjegavala isporuke Moskve nakon njene invazije na Ukrajinu koja je počela u veljači prošle godine.

Nakon što je koalicija koja se protivila ratu nametnula Rusiji ograničenje cijene nafte 5. dprosinca, indijski kupci su platili većinu ruske nafte u valutama koje nisu dolar, uključujući dirham Ujedinjenih Arapskih Emirata i odnedavno rusku rublju, potvrdilo je više izvora.

Grupa sedam ekonomija, Europska unija i Australija, dogovorile su se krajem prošle godine o limitu cijena kako bi se zabranilo zapadnim pružaocima usluga i transporta trgovati ruskom naftom, osim ako ne bude prodana po prisilno niskoj cijeni kako bi Moskvi bila uskraćena sredstva za rat.

Neki trgovci sa sjedištem u Dubaiju i ruske energetske kompanije Gazprom i Rosnjeft traže plaćanja bez dolara za određene specijalne razrede ruske nafte koja je posljednjih sedmica prodana iznad granice od 60 dolara po barelu, rekla su tri izvora s direktnim saznanjima.

Tri indijske banke podržale su neke od transakcija, jer Moskva nastoji „dedolarizirati“ svoju ekonomiju i trgovce kako bi izbjegla sankcije, rekli su za Reuters trgovački izvori, kao i bivši ruski i američki ekonomski službenici.

Related Posts