Narudžbe u njemačkoj industriji blizu oporavka

Službeni podaci
Priljev narudžbi u njemačkoj industriji ojačao je u kolovozu, potaknut oporavkom potražnje u eurozoni nakon šoka koji je izazvao koronavirus, pokazali su u utorak službeni podaci.

Nove narudžbe u industriji porasle su u kolovozu 4,5 posto u odnosu na srpanj kada su uvećane 3,3 posto, izvijestio je Savezni ured za statistiku. Najsnažnije je porasla potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima u eurozoni, za 14,6 posto, podupirući 6,5-postotni skok inozemne potražnje u cjelini.

Domaća je potražnja porasla skromnih 1,7 posto. Pojačani priljev narudžbi potaknula je potražnja iz eurozone, konstatiraju u Destatisu, što navodi na zaključak da se kompanije polako oporavljaju i bliže pretkriznoj razini. “Nastavljen je proces snažnog oporavka novih narudžbi u prerađivačkoj industriji, poduprt ponajprije inozemnom potražnjom”, konstatiraju u ministarstvu gospodarstva i energetike.

Narudžbe su sada samo 3,6 posto niže nego u veljači, prije uvođenja mjera suzbijanja zaraze koronavirusom, navode pak u statističkom uredu. Njemački BDP pao je u drugom tromjesečju 9,7 posto, odražavajući snažan pad potrošnje kućanstava, ulaganja i prometa u maloprodaji u jeku pandemije.

Ublažavanje mjera zatvaranja i niz poticajnih mjera bez presedana poduprli su snažan oporavak aktivnosti u trećem tromjesečju, ali rast broja novozaraženih Covidom 19 potpiruje zabrinutost da bi aktivnosti mogle ponovo usporiti.

Institut Ifo očekuje da će aktivnosti u trećem tromjesečju porasti 6,6 posto i potom usporiti na 2,8 posto u posljednja tri ovogodišnja mjeseca. Ministar gospodarstva Peter Altmaier upozorio je u ponedjeljak da Njemačka mora izbjeći ponovno zaustavljanje gospodarstva.

You may also like

0 comments