Narodna koalicija danas predstavila Siguran smjer

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je u nedjelju u Osijeku, na predstavljanju gospodarskog programa Narodne koalicije, kako će ta koalicija po dolasku na vlast, izmijeniti zakon o poticanju investicija, na način da će biti regionalno najatraktivnija zemlja za ulaganja, a infrastrukturni projekti će se financirati isključivo novcem iz europskih fondova.

Predstavljajući program za gospodarstvo i zapošljavanje “Siguran smjer” Vrdoljak je kazao kako su neki od ciljeva toga programa širenje širokopojasnog interneta, kako bi Hrvatska u tome području od zemlje na začelju, postala zemlja lider u dostupnosti te tehnologije te dovršenje međunarodnog prometnog 5C koridora, koji se, nakon rješvaanja imovinsko-pravnih odnosa, mora spojiti s Mađarskom.

Kao stupove gospodarskog rasta Vrdoljak je naveo daljnje povećavanje plaća, koje je Vlada Zorana Milanovića započela promjenama poreznih razreda te omjer uvoza i izvoza, koji će omogućiti da Hrvatska izvozi, ne samo prehrambene i industrijske proizvode, nego i usluge. “Vlada HDZ-a i Mosta bila je dovoljno nesposobna, pa se raspala, i taj je eksperiment pokazao da Hrvatskoj treba stabilna i vjerodostojna Vlada koja nešto zna, koja ima iskustva i koja može krenuti u realizaciju programa s istinom, a ne s fikcijama i lažnim obećanjima. Ne trebaju nam više eksperimenti i neznalice”, kazao je Vrdojak.

Kandidat Koalicije u 6. izbornoj jedinici Mirando Mrsić (SDP) istaknuo je kako o iduće četiri godine žele povećati minimalnu cijenu rada, transparatno urediti politiku plaća, kako bismo u Hrvatskoj imali jasnu cijenu rada te destimulirati praksu sklapanja ugovora na određeno vrijeme, a poticati sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme. “Vlada HDZ-a i Mosta ukinula je aktivne mjere politike zapošljavanja. Dolaskom na vlast nastavit ćemo s tim mjerama u punom obimu, a naknadu od 2.400 kuna, koju su dobivali mladi ljudi u sklopu mjera stručnog osposobljavanja, podići ćemo na više od 3 tisuće kuna. Snažnije ćemo poticati zapošljavanje žena i socijalno poduzetništvo”, ustvrdio je Mrsić.

Najavio je kako će Narodna koalicija, kako bi umirovljenike zaštitila od siromaštva, uvesti mogućnost koja postoji u svim zemljama EU, da u slučaju smrti jednog bračnog partnera, drugi ima pravo na njegovu mirovinu te kako žele da mirovina iznosi 40 do 50 posto prosječne plaće, ali se to, ističe Mrsić, može ostvariti samo otvaranjem novih radnih mjesta. Hrvatska treba biti zemlja dobro plaćenih radnih mjesta i dobro educiranih radnika, a ne zemlja u kojoj će se raditi puno, a plaćati malo. Želimo sigurno i dobro plaćeno radno mjesto te sigurnu starost, poručio je Mrsić.

You may also like