Narasla potpora Putinu na najvišu razinu u 4 godine

Javna potpora državljana Rusije još jednom predsjedničkom mandatu Vladimira Putina najveća je u posljednje četiri godine, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja koje je provela državna tvrtka VTslOM.

Anketa je pokazala da je 74 posto Rusa za ponovni izbor Vladimira Putina na predsjedničku dužnost. Ruski mediji javljaju da većina stanovnika Rusije očekuje njegovu kandidaturu na idućim predsjedničkim izborima 2018. Ako pobijedi, bit će to njegov četvrti mandat na predsjedničkoj funkciji.

Putin je sukobe u Ukrajini i Siriji pretvorio u svoju prednost, povećavši popularnost u zemlji, a i poruka stanovnicima po kojoj je Rusija ponovno sila na koju treba računati na svjetskoj sceni među biračima je imala odličan odaziv.

VTsIOM je objavio da je potpora Putinu porasla u brojnim društvenim grupama, uključujući i mlađu populaciju. Anketa je pokazala i da mu je potpora naglo porasla u posljednjih nekoliko godina, naime, u 2012. mu je po anketi iste tvrtke potporu davalo samo 40 posto Rusa. “Ček i među onima koji smatraju da predsjednik još nije ispunio brojna predizborna obećanja, više od 70 posto ih je spremno poduprijeti ga na izborima”, stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama VTsIOM-a. Neovisna ruska tvrtka za istraživanje javnog mišljenja Levada Centar objavila je slične rezultate.

You may also like