Napušta li SAD klimatski sporazum?

Američki predsjednik Donald Trump kazao je osobama od povjerenja među kojima je i ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Scott Pruitt kako namjerava napustiti međunarodni sporazum o klimatskim promjenama, prenio je u subotu medij Axios pozivajući se na tri različita izvora s izravnim saznanjima.

U subotu Trump je na Twitteru napisao kako će sljedećeg tjedna donijeti odluku hoće li podržati pariški klimatski sporazum. Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentarom vijesti. “Donijet ću konačnu odluku o Pariškom sporazumu sljedećeg tjedna!”, napisao je u tvitu zadnjeg dana summita sedam najrazvijenijih zemalja svijeta u Italiji na kojem je odbio podleći pritiscima saveznika da podrži sporazum koji je 2015. dogovoren i označio je prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena.

Trump je globalno zatopljenje nazvao prijevarom i izložen je udruženom naporu svjetskih vođa da poštuje pariški sporazum o ograničavanju emisije ugljičnog dioksida. Njegova nespremnost da prihvati prvi pravno obvezujući globalni klimatski sporazum koji je potpisalo 195 zemalja iznervirao je kancelarku Angelu Merkel.

You may also like

0 comments