Napreduju dogovori Kine i SAD-a o klimi

Predsjednici Barack Obama i Xi Jinping su u petak izrazili želju zajedničkog napredovanja u pogledu klime i otvoreno govorili o neslaganjima. Tijekom prvog posjeta kineskog predsjednika Bijeloj kući na zajedničkoj konferenciji za novinare je vladao strogi ton i očita napetost.

Američki predsjednik Obama, kojeg njegovi republikanski protivnici kritiziraju zbog prevelikog opreza prema Pekingu, jasno je kritizirao kršenja sloboda u Kini. “Jako otvoreno sam izrazio duboko uvjerenje da je problematično sprječavanje novinara, odvjetnika, nevladinih organizacija i civilnog društva u slobodnom radu” i zatim spomenuo Dalaj lamu, dobitnika Nobelove nagrade za mir tibetanskog duhovnog vođa u egzilu, koji je u nemilosti Pekinga.

Posljednjih dana je američka vlada izrazila zabrinutosti u pogledu plana zakona u Pekinga o ograničenju djelovanja stranih NGO i dodatnog smanjenja prostora civilnog društva u Kini. Isti je ton vladao u pogledu stanja u Južnokineskom moru, poprištu napetosti između azijskih susjeda. Obama je rekao da ga brinu operacije nasipavanja i militarizacije spornih područja koje dodatno otežavaju mirno rješenje.

Kineski predsjednik Xi je ponovio da Peking ima pravo zadržati “teritorijalni suverenitet nad otocima koji su od kada se pamti” kineski teritorij. Jedini blagi napredak u pogledu spornih pitanja su dvojica čelnika ostvarila dogovorom da niti jedna od dvije vlade ne vodi i ne podržava informatičke krađe intelektualnog vlasništva, posebice trgovinskih tajni. Oni su iznijeli vrlo malo pojedinosti o konkretnim obvezama.

Pravu svijetlu točku je donijela najava dvojice čelnika borbe protiv klimatskih promjena prije konferencije u Parizu gdje bi trebao biti postignut svjetski dogovor o zaustavljanju porasta temperature. Prema zajedničkoj izjavi koju je objavila Bijela kuća, Kina se obvezala 2017. pokrenuti nacionalno tržište kvota CO2 i na poticanje smanjenje emisija plina s učinkom staklenika u industrijskom sektoru.

Prema tom dokumentu Peking se također obvezao deblokirati 3,1 milijardu dolara za pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskog zatopljenja. “Ako dva najveća proizvođača plina s učinkom staklenika rade zajedno na taj način, nema razloga da ostale zemlje, bile razvijene ili u razvoju, ne postupe jednako”, rekao je Obama.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim je izrazio zadovoljstvo tim najavama koje šalju “dobru poruku ostatku svijeta”. “Partnerstvo Kine i Sjedinjenih Država o klimi određuje izvrsnu dinamiku prije summita u Parizu”, ocijenila je Jennifer Morgani iz instituta World Resources. Tijekom dva dana u Seattleu kineski predsjednik je hvalio trgovinske veze dviju zemalja i naglasio da želi “dodatno Kinu otvoriti prema svijetu”.

You may also like

0 comments