Napravljene čizme otporne na temperature do -70°C

Znanstvenici iz Novosibirska stvorili su za vojničke čizme pod imenom “Pioneer of Arctic Travel”, koje su otporne na smrzavanje i koje mogu zadržavati toplinu na temperaturama do -70°C.

U njihovom razvoju koristile su se nanotehnologije koje su omogućile da se stvori “termo-efekt” za stopala. Inovativna obuća već je prošla testiranja u ruskoj ledenoj bazi “Barneo” na Arktiku. Nano-čizme bit će dostupne i običnim građanima koji se bave sportom i turizmom.

“Glavni zadatak naših znanstvenika bio je razvitak novih materijala za obuću koji će poboljšati izdržljivost, lakoću, otpornost na smrzavanje i druga svojstva”, rekla je predstavnica kompanije “Obuv Rossiji” Natalija Pauli za RBTH, prenosi rbth.com.

“Znanstvenici su stvorili novi materijal, ispitali su ga na Novosibirskom tehnološkom institutu, a zatim je pilot serija čizama poslana u ledenu bazu, gdje su stručnjaci testirali našu obuću u realnim arktičkim uvjetima” dodala je.

Po preporukama polarnih istraživača kompanija je doradila liniju obuće i izradila modele za vojsku. Državne organizacije, vojne jedinice i jedinice Ministarstva za izvanredna stanja Ruske Federacije već su od proizvođača naručile čizme. Prvih 50 tisuća parova već su pušteni u prodaju.

You may also like

0 comments