Napetosti na granici sve jače, SAD pritišće za zatvaranje

Napetosti su sve jače nakon što su sirijske vladine postrojbe nastavile napredovati kroz turkmenske planinske dijelove, piše MSO. Sirijske su postrojbe zauzele goru Kiskar na sjeveru provincije Latakia nakon sukoba s militantima, izjavio je visoki vojni izvor sirijske vojske. Vladine su postrojbe u subotu zauzele vrh “1112” s kojeg se ima direktan pogled na strateški važan grad Jisr Al Shughur. U međuvremenu je turska vojska poslala još svojih snaga i tenkova prema provinciji Gaziantep. Turski mediji prenose kako je veliki konvoj koji prevozi oklopnjake i 20 tenkova stigao u pomoć 5. oklopnoj diviziji. Sirijiski general Ali Mayhoub izjavio je kako su njegove postrojbe pretrpjele minobacačku vatru s gore Jebel Aqre koja se nalazi u Turskoj.

Turska je također postavila svoj visoko tehnološki elektronski sustav za ometanje Aselsan Koral, vjerojatno da bi pokušala neutralizirati ruski raketni sustav protuzračne obrane S-400. Napetosti između Ankare, Damaska i Moskve u stalnom su rastu od prošlotjednog rušenja ruskog mlažnjaka “Su-24” iznad Latakie. Turska je vratila tijelo poginulog pilota Rusiji. Pukovnik Peshkov pogubljen je od strane turkmenskih militanata koje vodi turski državljan i militant fašističkih Sivih Vukova – Alparslan Celik.

Obamina administracija pritišće Tursku da rasporedi dodatne snage na granici sa Sirijom kako bi zatvorila oko 96 kilometara dug dio granice kojim se, kako kažu američki dužnosnici, Islamska država koristi da bi strane borce prebacivala u ratnu zonu i vraćala iz nje, javlja The Wall Street Journal. SAD smatra da bi zatvaranje granice ISIL-u štetilo više od zračnih udara. Prema njihovim procjenama, za potpuno zatvaranje granice Turskoj bi trebalo oko 30.000 vojnika.

You may also like