Napetosti na Bliskom istoku podigle cijenu nafte

Smanjenje opskrbe stabilno
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 69 dolara uz potporu napetosti na Bliskom istoku i smanjene opskrbe iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,17 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 58,66 dolara. Na početku tjedna potporu tržištu pružile su napetosti između Sjedinjenih Država i Irana nakon što je Washington prošlog petka najavio da će rasporediti više vojnika na Bliski istok.

Neki analitičari ipak procjenjuju da će utjecaj tih napetosti vjerojatno biti ograničen. “Tim se potezom dodatno potpiruje napetost u tom dijelu svijeta, ali budući da su tržišta SAD-a i Velike Britanije danas zatvorena a većina geopolitičkih napetosti vjerojatno je već uračunata u cijene, učinak na cijene sirove nafte mogao bi ostati slabi”, drže u JBC Energyju.

Potporu cijenama pruža i koordinirana ograničena opskrba iz vodećih proizvođača, uključujući OPEC i skupinu neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom. Na to se nadovezao osjetno smanjeni izvoz nafte iz Irana i Venezuele zbog američkih sankcija.

S druge je pak strane “glavni čimbenik koji sprječava značajniji rast cijena pod utjecajem geopolitičkih vijesti zabrinutost za globalno gospodarstvo”, napominje Olivier Jakob iz Petromatrixa. Tako su danas objavljeni podaci pokazali pad dobiti kineskih industrijskih tvrtki u travnju a i nove su narudžbe kapitalnih dobara u SAD-u pale snažnije nego što se očekivalo. “Makroekonomski izgledi ne izgledaju dobro”, konstatira Jakob.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 67,40 dolara, što znači da je pala 1,16 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments