Napetosti između Saudijske Arabije i Zapada danas će podići cijenu nafte

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, nastavljajući negativni niz od prošloga tjedna, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog trgovinskih tenzija i naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstava.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,8 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo oko 4 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skliznuo 1,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,6 i 1,1 posto. Oštar pad Nikkei indeks posljedica je ponajviše pada cijena dionica japanskih proizvođača automobila, nakon poruke iz Washingtona da će u budućim pregovorima o trgovini, među ostalim i s Japanom, biti uključene i moguće manipulacije valutom.

Kineska su tržišta, pak, pod pritiskom zbog zabrinutosti ulagača u vezi naznaka usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva. Doduše, u petak su podaci o snažnom rastu kineskog izvoza, ali i uvoza u rujnu ublažili strahovanja od usporavanja drugog po veličini svjetskog gospodarstva, no ulagači su, ipak, oprezni. „Neki kažu da su ulagači odahnuli nakon izvješća o izvozu, no meni se čini vrlo očitim da su ti podaci snažni zbog rasta izvoza uoči nametanja carina od strane SAD-a”, kaže Norihiro Fujito, analitičar u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Smatra da trgovinski rat između Washingtona i Pekinga počinje utjecati na Kinu, pa ističe da je prodaja automobila u toj zemlji u prošlom mjesecu zabilježila najveći pad u sedam godina. Tijekom vikenda je Yi Giang, guverner kineske središnje banke, kazao da i dalje ima dovoljno prostora za prilagodbu kamatnih stopa i obveznih rezervi banaka kako bi se suzbili negativni rizici po gospodarstvo zbog trgovinskih tenzija.

U fokusu ulagača su i prinosi na američke državne obveznice, čiji je rast prošloga tjedna na najviše razine u više od sedam godina uzdrmao svjetske burze. Premda su u drugoj polovici prošloga tjedna ti prinosi pali, ulagači se plaše da će se njihov rast nastaviti jer svi posljednji podaci ukazuju na snažan rast američkog gospodarstva, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje gospodarstva i jačanje inflacije.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,34 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 95,23 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 112,20 jena, koliko je iznosio u petak, na 112,05 jena. No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula sa 1,1560 na 1,1545 dolara.

A nakon što su prošloga tjedna pale za više od 4 posto, jutros su cijene nafte osjetno porasle zbog napetosti između Saudijske Arabije i zapadnih zemalja, ponajviše SAD-a, izazvanih nestankom novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, koji je posljednji put viđen kada je ulazio u saudijski konzulat u Istanbulu. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,2 posto, na 81,40 dolara.

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks porastao prvi put nakon šest dana jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena prethodnih dana.

Dow Jones ojačao je 287 bodova ili 1,15 posto, na 25.339 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,42 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks 2,29 posto, na 7.496 bodova. Prvi rast S&P 500 indeksa nakon šest dana zahvaljuje se pozicioniranju ulagača na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a nakon oštrog pada cijena prethodnih dana.

U prethodna dva dana S&P 500 potonuo je, naime, više od 5 posto, pri čemu su najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru. Jučer je, pak, taj sektor predvodio po prosječnom rastu cijena dionica za 3,2 posto, pri čemu su najviše skočile cijene Applea i Microsofta. „Ulagači su počeli kupovati jer smatraju da su cijene tih dionica previše pale. Žele ih imati uoči objave poslovnih rezultata idućih tjedana”, kaže Janna Sampson, direktorica u tvrtki OakBrook Investments.

No, dok se ne postigne trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, uspon Wall Streeta bit će ranjiv jer su ulagači zabrinuti zbog utjecaja nametanja carina na poslovne rezultate kompanija. „Ako zarade kompanija budu dobre, mislim da je rast tržišta održiv, no samo ako ne bude negativnih vijesti po pitanju međunarodne trgovine, to je veliki rizik”, kaže Sampson.

Sezona objava poslovnih izvješća započela je jučer solidnim rezultatima triju banaka. Pritom su cijene dionica Weels Farga i Citigroupa porasle između 1,3 i 2 posto, dok je dionica JPMorgan Chasea pojeftinila 1 posto.

Idućega će tjedna poslovna izvješća objaviti veliki broj kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile rast dobiti od 21,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Osim poslovnih izvješća, u fokusu ulagača bit će idućega tjedna i kretanje prinosa na američke državne obveznice jer je protekloga tjedna skok tih prinosa na najviše razine u sedam i pol godina jedan od razloga oštrog pada cijena dionica.

Posljednjih dana ti su prinosi ponešto pali, no ulagači se plaše da će se rast prinosa nastaviti jer svi posljednji podaci ukazuju na snažan rast američkog gospodarstva, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje gospodarstva i jačanje inflacije.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones pao je 4,2 posto, dok je S&P 500 potonuo 4,1, a Nasdaq indeks 3,7 posto. Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,16 posto, na 6.995 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,13 posto, na 11.523 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.095 bodova.

You may also like

0 comments