Napetosti između SAD-a i Kine ponovno eskalirale

Strani mediji
Nalog američke vlade da Kina zatvori svoj konzulat u Houstonu pokušaj je okriviti Peking za neuspjeh Sjedinjenih Američkih Država prije predsjedničkih izbora u novembru, navode kineski državni mediji u uvodnicima u četvrtak.

Sjedinjene Američke Države objavile su u srijedu da su Kini dale rok od 72 sata za zatvaranje konzulata, “radi zaštite američkog intelektualnog vlasništva i privatnih podataka Amerikanaca”, što je potaknulo kineske prijetnje odmazdom, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Američka odluka je označila dramatičnu eskalaciju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije, uslijed novih optužbi za kinesku špijunažu u Sjedinjenim Američkim Državama i poziva američkog državnog sekretara Mikea Pompea na novu globalnu koaliciju protiv Pekinga.

Kineska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama opisala je naredbu kao “političku provokaciju” i pozvala je Washington da “odmah povuče” odluku. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying napisala je na Twitteru da će Kina “sigurno reagirati čvrstim protumjerama”.

Službene novine China Daily na engleskom jeziku opisale su zatvaranje “novim gambitom, u nastojanju američke administracije da Kinu oslika kao zlobnog aktera na svjetskoj sceni”. The South China Morning Post izvijestio je da bi Kina mogla zatvoriti američki konzulat u jugozapadnom gradu Chengdu.

Reuters navodi da je u srijedu neimenovani izvor rekao da Kina razmišlja o zatvaranju američkog konzulata u Wuhanu, gdje su Sjedinjene Američke Države povukle osoblje tokom epidemije korona virusa.

Hu Xijin, urednik Global Timesa, u uvodniku je napisao da zatvaranje konzulata Wuhan neće biti dovoljno. Smatra da Sjedinjene Američke Države imaju veliki konzulat u Hong Kongu i da je “previše očigledno da je konzulat obavještajni centar”. “Čak i ako ga Kina ne zatvori, mogla bi, umjesto toga, smanjiti broj osoblja na 100 ili 20. Zbog toga će Washington trpjeti mnogo”, napisao je.

Kineska ambasada u Washingtonu, u izjavi objavljenoj u četvrtak, optužila je Sjedinjene Američke Države za “neutemeljene izmišljotine” o postupcima kineskih diplomatskih misija i pozvala je SAD da “odmah poništi ovu pogrešnu odluku”. “Vrijeme je da stanete na kočnice i vratite se u pravom smjeru!” napisala je kineska ambasada na svom Twitter nalogu.

You may also like

0 comments