Napetost između Saudijske Arabije i Irana spustila cijene nafte ispod 46 dolara

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 46 dolara pod utjecajem pojačanih napetosti između Saudijske Arabije i Irana, što bi moglo ugroziti sporazum Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o ograničenju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 79 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,57 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 51 cent nižoj cijeni, od 44,15 dolara.

U fokusu pozornosti tržišta bila je danas informacija iz neimenovanog izvora u OPEC-u da je Saudijska Arabija na prošlotjednom sastanku stručnjaka zaprijetila naglim povećanjem proizvodnje i time spuštanjem cijena nafte ukoliko Iran odbije ograničiti proizvodnju.

Sastanak je upriličen kako bi se usuglasile pojedinosti smanjenja proizvodnje uoči službenog sastanka OPEC-a 30. studenoga. Krajem rujna kartel je na neformalnom skupu u Alžiru odlučio smanjiti proizvodnju na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene.

“Cijene su proteklih dana snažno padale i tehnički se bliže razini koja signalizira prekomjerne prodaje”, ističe Olivier Jakob iz savjetodavne tvrtke Petromatrix.

Dodatno naftna tržišta pritišće povlačenje kapitala iz terminskih ugovora uoči američkih predsjedničkih izbora, koje su trgovci počeli percipirati kao rizik, tumače analitičari.

Osim zabrinutosti zbog izbora, uteg su i slabi fundamenti – zalihe sirove nafte u SAD-u rastu, potražnja je anemična a prisutne su i sumnje da će OPEC i proizvođači izvan kartela, poput Rusije, uspjeti dogovoriti značajno smanjenje proizvodnje.

U britanskoj banci Barclays napominju da je u razdoblju od srpnja do rujna potražnja rasla za trećinu slabije nego u istom razdoblju prošle godine, procjenjujući da će u posljednjem kvartalu ove godine rasti za manje od milijun barela dnevno. Ni potrošnja neće rasti puno snažnije, da bi u 2017. rast dosegnuo prosječnih 1,3 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 42,65 dolara, a to znači da je pala 47 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)

You may also like