NAPETI SASTANAK MERKEL-ERDOGAN UOČI SUMMITA G20

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se krajem tjedna i uoči početka summita G20 s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom, izvijestio je u srijedu njezin glasnogovornik, u trenutku kada su napetosti između dviju zemalja ponovno dosegnule vrhunac.
astanak Merkel-Erdogan trebao bi se održati u četvrtak, uoči otvaranja summita G20 koji počinje u petak u Hamburgu, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare Steffen Seibert, ne preciziravši točno vrijeme održavanja sastanka. Skup članica industrijski najmoćnijih zemalja svijeta prilika je za velik broj sastanaka u četiri oka koji bi mogli izgladiti bilateralne napetosti.
S

Odnosi između Njemačke i Turske jako su se pogoršali nakon neuspjelog vojnog udara u Turskoj prije godinu dana, a poznato je da u Njemačkoj živi najveća turska dijaspora u svijetu. Berlin je prošli tjedan razgnjevio Ankaru, odbivši Erdoganov zahtjev da se na marginama summita obrati svojim turskim sugrađanima koji žive i rade u Njemačkoj. “Ovim Turskoj dajemo do znanja da jedan ovakav nastup u Njemačkoj nije moguć”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova i vicekancelar Sigmar Gabriel tijekom nedavnog posjeta Moskvi, pojasnivši da ta zabrana ne predstavlja kršenje demokratskih načela već “procjenu vanjskopolitičkih interesa Njemačke”.

Kazao je i da Berlin ne želi sukobe iz drugih zemalja prenositi u Njemačku. Erdogan je za tjednik Die Zeit rekao da “Njemačka čini samoubojstvo” ne dopuštajući mu da se obrati Turcima koji žive u Njemačkoj. “Njemačka mora ispraviti tu grešku”.

Ipak je naglasio da Njemačka i Turska trebaju jedna drugu te dodao da na osobnoj razini nema nikakav problem s kancelarkom Merkel. Još jedno osjetljivo pitanje između dviju zemalja predstavlja slučaj Deniza Yucela, novinara s dvostrukim državljanstvom koji se od veljače nalazi u zatvoru u Turskoj, nakon što je optužen za “špijunažu i terorističku aktivnost”.

You may also like

0 comments