Napade na bolnicu izveo SAD?

Zračne napade na sirijsku bolnicu koju vode Liječnici bez granica (MSF) izvelo je američko ratno zrakoplovstvo, izjavio je u ponedjeljak sirijski veleposlanik u Moskvi.

Agencije su u ponedjeljak prije podne javile da je pet projektila pogodilo dječju bolnicu u Azazu na sjeveru Sirije pri čemu je ubijeno namanje 14 civila, a u napadu na bolnicu MSF-a u Marat al Numanu na sjeverozapadu zemlje ubijeno je najmanje devet osoba. “Uništilo ju je američko ratno zrakoplovstvo. Ruske zračne snage s tim nemaju ništa”, izjavio je veleposlanik Riad Hadad o bolnici MSF-a.

Veleposlanik je također izrazio nadu u nastavak mirovnih pregovora 25. veljače, ali je upozorio da se Turska miješa u sukob pomažući militantima Islamske države (IS). Napadnuta bolnica MSF-a u Marat al Numanu nalazi se 30-ak kilometara južno od Idliba na sjeverozapadu Sirije.

Francuska udruga MSF u Siriji izravno podržava 150 bolnica, a prošli tjedan je poručila da takvi napadi dodatno osiromašuju već iscrpljen sustav zdravstvene zaštite u Siriji i onemogućuju da ljudi koji očajnički trebaju liječničku pomoć tu pomoć i dobiju. Od početka godine u Siriji je stradalo 14 liječničkih ustanova, a MSF ističe da bolnice i klinike u Siriji višu nisu mjesta gdje je moguć siguran oporavak.

Neovisni liječnički savez, sirijska nevladina organizacija koja vodi dječju bolnicu u Bab al Salamu pored turske granice na području koje je pod kontrolom pobunjenika, priopćila je da je u napadima ranjeno i najmanje 30 ljudi. Osim dječje bolnice u Azazu je pogođena i škola gdje se nalaze izbjeglice koji su ondje našli utočište. Turski vojni izvori tvrde da su napadi izvedeni ruskim projektilima.

You may also like