Home Geopolitika Napade na bolnicu izveo SAD?

Napade na bolnicu izveo SAD?

by Agencije

Zračne napade na sirijsku bolnicu koju vode Liječnici bez granica (MSF) izvelo je američko ratno zrakoplovstvo, izjavio je u ponedjeljak sirijski veleposlanik u Moskvi.

Agencije su u ponedjeljak prije podne javile da je pet projektila pogodilo dječju bolnicu u Azazu na sjeveru Sirije pri čemu je ubijeno namanje 14 civila, a u napadu na bolnicu MSF-a u Marat al Numanu na sjeverozapadu zemlje ubijeno je najmanje devet osoba. “Uništilo ju je američko ratno zrakoplovstvo. Ruske zračne snage s tim nemaju ništa”, izjavio je veleposlanik Riad Hadad o bolnici MSF-a.

Veleposlanik je također izrazio nadu u nastavak mirovnih pregovora 25. veljače, ali je upozorio da se Turska miješa u sukob pomažući militantima Islamske države (IS). Napadnuta bolnica MSF-a u Marat al Numanu nalazi se 30-ak kilometara južno od Idliba na sjeverozapadu Sirije.

Francuska udruga MSF u Siriji izravno podržava 150 bolnica, a prošli tjedan je poručila da takvi napadi dodatno osiromašuju već iscrpljen sustav zdravstvene zaštite u Siriji i onemogućuju da ljudi koji očajnički trebaju liječničku pomoć tu pomoć i dobiju. Od početka godine u Siriji je stradalo 14 liječničkih ustanova, a MSF ističe da bolnice i klinike u Siriji višu nisu mjesta gdje je moguć siguran oporavak.

Neovisni liječnički savez, sirijska nevladina organizacija koja vodi dječju bolnicu u Bab al Salamu pored turske granice na području koje je pod kontrolom pobunjenika, priopćila je da je u napadima ranjeno i najmanje 30 ljudi. Osim dječje bolnice u Azazu je pogođena i škola gdje se nalaze izbjeglice koji su ondje našli utočište. Turski vojni izvori tvrde da su napadi izvedeni ruskim projektilima.

Related Posts