Home Geopolitika Napad na kurdski grad budi strah od jačanja PKK

Napad na kurdski grad budi strah od jačanja PKK

by admin

Jedan je policajac ubijen, a drugi teško ranjen u četvrtak u Diyarbakiru na jugoistoku Turske u napadu maskiranih muškaraca, dan nakon smaknuća dvojice policajaca za koje je odgovornost preuzela Radnička stranka Kurdistana (PKK).

Prema policijskim izvorima skupina naoružanih muškaraca otvorila je vatru na dvojicu policajaca od kojih je jedan umro od zadobivenih ozljeda u Diyarbakiru, gradu pretežito nastanjenom stanovnicima kurdskog naroda. Policija je objavila da su tri osobe uhićene u sklopu istrage ubojstva dvojice policajaca u srijedu u njihovu domu u Ceylanpinaru na granici sa Sirijom. Za to jučerašnje ubojstvo preuzeo je odgovornost PKK i poručio da je to odmazda za protukurdski napad u ponedjeljak u Surucu za koji se sumnjiči džihadistička radikalna skupina Islamska država.

U cijeloj Turskoj rastu političke napetosti, a operacija koju je izveo PKK pobudila je strah da bi se rat između Kurda i IS-a koji se vodi u Siriji moga preliti i na Tursku. U Suruc su u ponedjeljak ubijene 32 osobe, a stotinjak je ranjenih. Meta su bili mladi ljevičari, pristaše kurdskog pitanja, koji su kanili krenuti u sirijski grad Kobane i sudjelovati u njegovoj obnovi. Kobane je uništen silovitim sukobima koji su završili pobjedom kurdske milicije nad IS-om.

Kurdska zajednica optužuje islamsko-konzervativnu vladu u Ankari za popustljivost prema Islamskoj državi. Od ponedjeljka se održavaju brojni kurdski prosvjedi u Turskoj protiv politike predsjednika republike Recepa Tayyipa Erdogana prema Siriji.

Related Posts