Napad militanata u Tunisu, četrdeset i pet mrtvih

Najmanje 45 ljudi poginulo je u ponedjeljak u Tunisu u sukobu snaga reda i neidentificiranih napadača koji su izbili nakon pokušaja zauzimanja vojarne u Ben Gerdanu, na granici s Libijom, doznaje se iz najnovijih podataka ministarstva unutarnjih poslova i ministarstva obrane.

Sukobi su izbili u zoru kada su napadači pokušali zauzeti vojarnu, što je dovelo do žestokog sukoba snaga sigurnosti i napadača, pojasnio je glasnogovornik tuniskog ministra obrane Belhasen Queslati. Iz službenog se priopćenja doznaje da je ubijeno 28 militanata, a njih sedmero je uhićeno. Na strani snaga reda ima deset poginulih, a živote je tijekom sukoba izgubilo sedam civila.

Pokrenuta je potraga za preostalim napadačima, a zajedničke policijsko-vojne ophodnje imaju i potporu zrakoplovstva, izvijestila je tuniska novinska agencija ATAP. Vlasti su također zatvorile Ras Jedir, granični prijelaz s Libijom, te turističko odredište Djerba Island.

Tuniski predsjednik Bedži Kaid Esebsi osudio je “nečuveni” i “koordinirani” napad u Ben Gerdanu, ustvrdivši da je za cilj možda imao “preuzimanje kontrole” na tim područjem i “proglašavanje nove provincije” pod vlašću ekstremističkih skupina. “Tunižani su u ratu s tim barbarstvom i tim štakorima koje ćemo, bez ikakve sumnje, istrijebiti”, rekao je u izjavu za državnu televiziju tunisku predsjednik.

Ministarstvo unutarnjih poslova proglasilo je policijski sat koji će trajati od 17 sati do pet sati ujutro. Tunis je tijekom protekle godine doživio više napada islamskih ekstremista.

You may also like