Naoružani napadači napali iranski parlament i Homeinijev mauzolej;

Naoružani muškarci upali su u iranski parlament i otvorili vatru u Mauzoleju ajatolaha Homeinija nekoliko kilometara južno od Teherana u srijedu ujutro u gotovo istodobnim napadima u kojima je ubijeno do sedam osoba, izvijestili su iranski mediji a prenose svjetske novinske agencije.

Novinska agencija Tasmin javlja da su prema nepotvrđenim izvješćima napadači uzeli četiri osobe za taoce u zgradi parlamenta.

Tri napadača, jedan s pištoljem i dva s kalašnjikovima, izvršili su napad u središtu Teherana, rekao je zastupnik Elias Hazrati za državnu televiziju.

Drugi zastupnik je izjavio da su snage sigurnosti okružile jednog od napadača te da su sva vrata zgrade parlamenta zatvorena, izvijestila je novinska agencija ISNA. Tasmin javlja da su napadači ubili sedam osoba i nekoliko ranili.

“Bio sam u parlamentu kada je izbila pucnjava. Svi su bili šokirani i uplašeni. Vidio sam dvojicu muškaraca kako nasumično pucaju”, rekao je jedan novinar koji je želio ostati anoniman.

Oko pola sata kasnije jedan je napadač otvorio vatru u Mauzoleju ajatolaha Homeinija i pritom ranio nekoliko osoba, javila je iranska televizijska postaja na engleskom jeziku Press TV.

Državna agencija IRNA prenijela je izjavu dužnosnika u mauzoleju koji je rekao da se napadač raznio bombom nakon što je pucao na ljude.

Agencija Mehr navodi da se bombom raznijela žena te da su još dva napadaća uhićena.

Poluslužbena novinska agencija Fars javlja da je bilo četvero napadača, od okojh su tri pucala, a četvrti je aktivirao pojas s eksplozivom.

Mediji također javljaju da je u mauzoleju bio još jedan pojas s eksplozivom koji je deaktiviran.

Guverner Teherana Hosein Hašemi izjavio je da se jedan od napadača u mauzoleju raznio bombom, jednog su ubile snage sigurnosti a da su ostali uhićeni, prenosi državna televizija IRIB. Također je rekao da je jedan radnik ubijen u tom napadu a da je nekoliko ljudi ranjeno.

Islamska država preuzela je odgovornost za oba napada, navode mediji, ali je Fars kasnije objavio da je to priopćenje uklonjeno s internetskih stranica IS-a.

You may also like