Namjeravaju pomoći dobavljaču CO2

Kriza cijena na prehrambenom tržištu

Britanija bi mogla pomoći problemima pogođenom američkom proizvođaču umjetnih gnojiva CF Industriesu koji podmiruje oko 60 posto potreba Britanije za ugljičnim dioksidom, izjavio je u utorak ministar poduzetništva Kwasi Kwarteng.

Skok cijena plina pogodio je poslovanje nekoliko domaćih dobavljača energije, ali i proizvođače umjetnih gnojiva kojima je plin osnovna sirovina, a ugljični dioksid im je nusproizvod, pa su bili prisiljeni obustaviti poslovanje.

Ministar Kwarteng se u nedjelju susreo s predsjednikom američke tvrtke CF Industries Tonyjem Willom nakon što je kompanija obustavila rad u dvije tvornice gnojiva u Britaniji.

Na upit radio postaje Times bi li eventualno rješenje uključivalo državnu financijsku potporu Kwarteng je odgovorio kako se to može učiniti, ali postoje i druge opcije. O tom je pitanju, kako kaže, u ponedjeljak razgovarao s ministrom financija.

Iz udruženja britanske mesoprerađivačke industrije upozorili su u ponedjeljak da će neki prerađivači mesa ostati bez ugljičnog dioksida u roku od pet dana, zbog čega će biti prisiljeni zaustaviti proizvodnju, što će utjecati na isporuke hrane trgovinama.

CO2 koristi se za omamljivanje životinja prije usmrćivanja, te u vakuumskom pakiranju prehrambenih proizvoda kako bi se produžio njihov rok trajanja i u gaziranim pićima kao što su jabukovača, bezalkoholna pića i pivo.

U krutom obliku CO2 je suhi led koji se koristi u dostavi hrane kako bi se zaštitila od kvarenja. Bez CO2 prerađivači mesa ne mogu raditi.

Kriza se već osjeća u maloprodaji. Britanski konzorcij za maloprodaju (BRC), koji predstavlja trgovce na malo, uključujući glavne lance supermarketa, upozorio je da je nestašica CO2 pojačala postojeće pritiske na proizvodnju i distribuciju.

You may also like

0 comments