Nakon više dana rasta, trgovci prodaju

Silazak burzi s rekorda

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su se ulagači, zabrinuti zbog jačanja inflacijskih pritisaka, odlučili na dobitonosnu prodaju nakon višednevnog rasta cijena dionica.

Nakon što su osam dana zaredom dosezali najviše razine u povijesti, jučer su S&P 500 i Nadaq indeks skliznuli s tih razina. Posljedica je to odluke ulagača da povuku dio zarade s tržišta, s obzirom na višednevni rast cijena dionica i nedostatak novih pokretača.

Ulagači su oprezni i jer će u srijedu biti objavljeno izvješće o inflaciji u SAD-u. Jučer su objavljeni podaci o znatnom rastu proizvođačkih cijena u listopadu zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima.

U srijedu će se vidjeti koliko je rast proizvođačkih cijena prebačen na leđa potrošača. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su u listopadu potrošačke cijene porasle za 5,9 posto na godišnjoj razini, najviše od 1990. godine.

Premda američka središnja banka tvrdi da je rast inflacije privremen i da će biti strpljiva po pitanju povećanja kamata, novi podaci o inflaciji mogli bi utjecati na očekivanja u vezi povećanja kamatnih stopa Feda.

Podršku tržištu pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, a trguje se oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči izvješća o inflaciji u SAD-u. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, jer nema značajnijih vijesti iz kompanija koje bi potaknule ulagače, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale jer su daljnji rast cijena nafte i jačanje inflacijskih pritisaka u Kini pokolebali ulagače, ionako zabrinute uoči izvješća o inflaciji u SAD-u. Azijske ulagače zabrinjava jačanje inflacijskih pritisaka, što bi moglo natjerati najveće središnje banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira uoči izvješća o inflaciji u SAD-u.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,25 posto, na 85,00 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,05 posto, na 84,15 dolara. Tako se cijena nafte na londonskom tržištu kreće oko najviših razina u tri, a na američkom tržištu u sedam godina.

You may also like

0 comments