Nakon vijesti o zapošljavanju u SAD-u cijene nafte oko 37 dolara

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 37 dolara u očekivanju ključnih makroekonomskih podataka iz SAD-a radi bolje procjene potražnje nakon što su službeni podaci potvrdili rast zaliha u vodećem svjetskom potrošaču.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 36,98 dolara. Značajnijih promjena u cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 34,55 dolara.

Naftna tržišta i dalje koči nastavljeni rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, na novu rekordnu razinu od 517,98 milijuna barela, pokazali su službeni podaci. Taj je podatak neutralizirao onaj o padu američke proizvodnje šesti tjedan zaredom, na 9,08 milijuna barela dnevno.

Stoga se investitori u potrazi za smjernicama o potrošnji okreću podacima o zapošljavanju u SAD-u u veljači koji će biti objavljeni tokom dana. SAD je najveći potrošač nafte u svijetu. “Puno trgovaca sada čeka podatke s američkog tržišta rada – to je najvažniji pokazatelj kada su u pitanju potrošači sirove nafte”, ističe Ben le Brun iz sydneyskog OptionsXpressa. “Ulagači imaju nešto više samopouzdanja budući da su cijene dosegnule dno”, napominje Le Brun.

“Ako se podaci pokažu dobrima, to bi također trebalo poboljšati izglede potražnje u Sjedinjenin Državama, još uvijek najvećem potrošaču nafte u svijetu”, kazao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 31,61 dolar, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like