Home Ekonomija Nakon urušavanja tržišta dionica, kineska razmjena sa svijetom opada

Nakon urušavanja tržišta dionica, kineska razmjena sa svijetom opada

by admin

Ukupna vrijednost kineske trgovinske razmjene sa svijetom oštro je smanjena u prvoj polovini godine, zaostajući osjetno za vladinim ciljevima, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci kineske carinske uprave. Vrijednost trgovinske razmjene Kine sa svijetom smanjena je u prvih šest mjeseci ove godine za 6,9 posto, na 1.880 milijardi dolara, izvijestila je carinska uprava.

Kina je drugo po veličini gospodarstvo svijeta i ključni pokretač svjetskog gospodarskog rasta i njezini trendovi značajno utječu na resursima bogate zemlje-dobavljače, poput Australije, tumači AFP. U prvoj polovini godine ukupna vrijednost kineske trgovinske razmjene s Europskom unijom pala je prema podacima carinske uprave 6,7 posto a još je veći pad zabilježen u razmjeni s Japanom, za čak 10,6 posto.

Objavljeni rezultat znatno zaostaje za zacrtanom stopom rasta trgovine za cijelu godinu od “oko 6,0 posto”. Za 2014. zacrtano je povećanje razmjene za 7,5 posto a ostvareno je mršavih tri do četiri posto, čime je prošla godina bila treća u nizu s podbačajem u odnosu na zacrtane vrijednosti. “Cijene robe znatno su pale, kočeći rast vrijednosti uvoza”, kazao je novinarima glasnogovornik carinske uprave Huang Songping, tvrdeći ipak da je na rast trgovine presudno utjecala “slabašna inozemna potražnja”. “Troškovi izvoza ostali su visoki, potkopavajući izvoznu konkurentnost”, naglasio je, dodajući da je od početka godine do 30. lipnja juan ojačao prema dolaru 0,2 posto, te 6,9 posto prema euru i 2,2 posto prema jenu. “Pojačani su pritisci koji prigušuju domaće ekonomske aktivnosti i potražnja za uvozom bila je slaba”, dodao je.

Ekonomist Royal Bank of Scotlanda baziran u Hong Kongu Louis Kuijs konstatira da je prvih pet mjeseci ove godine bilo ekstremno slabo za Kinu ali su se u međuvremenu pojavile naznake jačanja domaće potražnje i mjesečni podaci za lipanj ponovo signaliziraju zamah. “To je definitivno ohrabrujuće za ostatak svijeta”, zaključio je. U lipnju je tako uvoz pao osmi mjesec zaredom, i to za 6,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani iskazano u dolarima, na 145,48 milijardi dolara. Izvoz je pak porastao prvi puta u četiri mjeseca, i to za 2,8 posto, na 192,01 milijardi dolara, izvijestila je carinska uprava.

Related Posts