Home Hrvatska Nakon ukidanja blokade u Hrvatsku je ušlo 10 000 izbjeglica, Ostojić tvrdi kako je sve pod kontrolom

Nakon ukidanja blokade u Hrvatsku je ušlo 10 000 izbjeglica, Ostojić tvrdi kako je sve pod kontrolom

by Agencije

U Hrvatsku je tijekom petka ušlo gotovo 10 tisuća migranata, a ukupno od početka migracijske krize 65 tisuća, objavilo je u subotu ujutro Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Najveći priljev ljudi tijekom petka bio je na području Tovarnika, Iloka i Strošinaca. Dio migranata nalazi se u privremenom prihvatilištu u Opatovcu od kuda se odvoze prema graničnim prijelazima Baranjsko Petrovo Selo, Terezino Polje i Botovo, navodi MUP.

Promet na Bajakovu i Tovarniku odvija se u oba smjera bez poteškoća. Uz granične prijelaze prema Srbiji Bajakovo i Tovarnik otvorene u petak, u subotu je otvoren za sva vozila bez ograničenja i međunarodni granični cestovni prijelaz Erdut. O otvaranju toga prijelaza izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici. Za sav promet i dalje su, navodi HAK, zatvoreni granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac i Principovac 2.

Desetog dana izbjegličke i migrantske krize u subotu do 9 sati u Hrvatsku je ušlo 66.500 izbjeglica, a njihov priljev u petak je nešto manji od dosadašnjeg, kada je u našu zemlju prosječno dnevno ulazilo oko 6.000 izbjeglica, izjavio je potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dodavši kako je situacija s izbjeglicama pod kontrolom. “Bilo je dana kada je u Hrvatsku dnevno ulazilo po 5.000, ali i 10.000 izbjeglica. Onoga prvog dana, 16. rujna u Tovarnik je u 6,43 sati pristiglo prvih 173 osobe, a danas ih je kroz Hrvatsku prošlo već više od 66.000”, izjavio je Ostojić novinarima u Opatovcu.

Dodao je da je u prihvatnom centru u Opatovcu oko 11 sati bilo tek nekoliko stotina izbjeglica i migranata, a vrijeme njihovo zadržavanja u centru do odvoženja na mađarsku granicu iznosi svega šest sati. “Ono što je bitno je da još uvijek sve štima na mađarskoj strani. Oni ih i dalje primaju i dalje transportiraju. Situacija je rekao bih status quo”, ocijenio je ministar Ostojić.

Na pitanje novinara što je s graničnim prijelazom Horgoš i prelaze li izbjeglice preko tog prijelaza u Mađarsku, Ostojić je kazao kako je jučerašnji prijelaz prvotno 300-tinjak, a potom i još tridesetak osoba preko tog graničnog prijelaza između Srbije i Mađarske, bio “pokušaj prikaza da to i tamo funkcionira”.

“Poruka je stalna. Ne mučite ljude i ne tranzitirajte ih u Hrvatsku pa da ih mi onda šaljemo u Mađarsku. Riješite do direktno”, poručio je srbijanskoj strani ministar Ostojić. Napomenuo je da su srbijanski prihvatni centri prazni kao i Principovac kod Šida u kojem je u četvrtak bilo, kako je naveo, dvjestotinjak osoba ali samo dok je trajala “predstava za novinare”.

Ministar Ostojić ponovio je kako je ključno rještiti priljev izbjeglica i migranata u Grčkoj. Na novinarski upit potvrdio je da je prije nekoliko danas Hrvatska započela s pripremama za mogućnost da se izbjeglička ruta otvori i na jugu Hrvatske. Po njegovim riječima, ako zatreba za prihvat izbjeglica spreman je prihvatni centar na Prevlaci, a riječ je o vojnim objektima koji imaju svu potrebnu infrastrukturu.

Također je izrazio uvjerenje da će, ako eventualno dođe do takvog razvoja situacija, Hrvatska ostvariti puno bolju komunikaciju s Crnom Gorom nego što je sada ima s Srbijom. “Nema potrebe da sada o tome govorimo. Tamo nemamo još niti jednu osobu niti ja ikoga pozivam da tamo dođe. Kamo sreće da sve ono što smo dolje u Prevlaci pripremili ne bude uopće aktivirano”, poručio je Ostojić.

Vlada Srbije ukinula je u petak navečer protumjere uvedene 23. rujna nakon hrvatske bolokade teretnog prometa na graničnim prijelazima sa Srbijom. Odluka srbijanske vlade stupa na snagu odmah i od ovog trenutka kamioni i roba iz Hrvatske mogu po uobičajenoj carinskoj i graničnoj proceduri ulaziti u Srbiju.

Na izvanrednoj sjednici vlade ministri su oko 21,30 usvojili odluku o opozivu protumjera, a premijer Aleksandar Vučić najavio je da će, u roku od pet minuta od usvajnja odluke, svi hrvatski kamioni i hrvatska roba moći nesmetano ulaziti na teritorij Srbije. “Od sutra se više ovim pitanjem nećemo baviti”, rekao je Vučić ministrima prije glasovanja i poručio da ubuduće grade “najbolje moguće odnose s Hrvatskom i sa svim ostalim susjedima”.

Srbijanskim ukidanjem protumjera nakon što je Hrvatska deblokirala granicu završen je jednotjedni sukob Hrvatske i Srbije koji je odnose dviju zemalja doveo na najniže grane od raspada bivše Jugoslavije 1990-tih. Blokirajući granicu za kamione hrvatska je vlada, kako je rekla, željela natjerati Srbiju da dio migranata kojih je do sada u Hrvatsku ušlo više od 60.000 proteklog tjedna preusmjeri i prema graničnom prijelazu Horgoš u Mađarsku.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ustvrdio je u petak da je hrvatska vlada otvorila granicu prema Srbiji nakon što je za migrante otvoren prijelaz u Horgošu prema Mađarskoj, ali je Vučić u razgovoru za HTV rekao kako Srbija nije popustila pritisku Hrvatske i nije otvorila koridor prema Horgošu nego da migranti sami biraju svoju rutu.

Vučić je na sjednici vlade zamolio ministre da “ne pokazuju slavodobitnost” i da “ne unize one koji su pogriješili donoseći ovakve mjere”, te da “ne odgovaraju na eventualne kampanje i ne sudjeluju o tome, već da se posvete napretku”. Vučić je pozdravio današnju odluku vlade Hrvatske o ukidanju blokade “bez obzira kojim je motivima vođena”. “Republika Hrvatska je odustala od svojih jednostranih mjera protiv Srbije i to ne smatram pobjedom Republike Srbije i naše vlade već pobjedom razuma i budućnosti”, rekao je Vučić, naglasivši kako Srbija ne bi imala tako veliku međunarodnu potporu. “Da se nismo ponašali ozbiljno i odgovorno u ovoj krizi ne bismo imali ni podršku tolikih zemalja, potporu koju nije dobila članica EU. Mislim da to govori o našoj ozbiljnost i ustrajnost u vođenju politike kakvu će vlada Srbije i dalje voditi”, rekao je Vučić.

On je građanima i gospodarstvenicima Hrvatske poručio da su dobrodošli u Srbiju, ispičavajući se što je “na dan i pol- dva dana zabranjen uvoz”, na što je, prema njegovim riječima, Srbija bila prinuđena štiteći svoj državni i ekonomski suverenitet. “S Hrvatskom želimo najbolje odnose i dat ćemo sve od sebe da ih ubuduće i izgradimo”, poručio je srbijanski premijer. On je istaknuo da je “EU odigrala veliku ulogu” jer je “Srbija ustrajno ukazivala na kršenje ugovora i sporazuma (o stabilizaciji i pridruživanju), želeći da zaštiti svoje interese i u tome je uspjela”. “Europska unija je pokazala da vladavina prava postoji i zato smo ovako brzo mogli svjedočiti otvaranju prijelaza”, rekao je Vučić.

Related Posts