Nakon tri mjeseca pušteni turski novinari

Dva turska novinara, zatočena prije tri mjeseca jer su razotkrili isporuku oružja Ankare islamističkim pobunjenicima u Siriji, oslobođeni su iz zatvora u petak, dan nakon “povijesne” odluke Ustavnog suda.

Can Dundar, glavni urednik oporbenog dnevnika Cumhuriyet, i Erdem Gul, njegov šef ureda u Ankari, dočekani su na izlazu iz zatvora Silivri, na periferiji Istanbula.

S argumentom da su “njihova prava na osobnu slobodu i sigurnost prekršena”, Ustavni sud naredio je u četvrtak da kazneni sud prekine to “kršenje”. “Mislim da se radi o povijesnoj odluci”, izjavio je po izlazu iz zatvora Dundar čije riječi prenosi novinska agencija Cihan.

Ironično primijetivši da se datum njihova oslobađanja, 26. veljače, podudara s rođendanom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Dundar je kazao: “Jako smo sretni što slavimo njegov rođendan i naše oslobađanje”.

Žestoki protivnici turskog režima, Dundar i Gul optuženi su za špijunažu, otkrivanje državnih tajni i pokušaj državnog udara, te su zatvoreni krajem studenog.

Razlog je bio objavljivanje u svibnju članka i video snimke o tome kako su turski žandari presreli u siječnju 2014. na sirijskoj granici kamione koji pripadaju turskim tajnim službama, s oružjem namijenjenim sirijskim pobunjenicima.

Inkriminirani članak izazvao je bijes predsjednika Erdogana čija je vlada kategorički zanijekala bilo kakvu podršku islamističkim skupinama protivnima sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. Vlasti su objavile da je zaustavljeni konvoj sadržavao “pomoć” namijenjenu turkofonom stanovništvu u Siriji, Turkmenima.

Unatoč oslobođenju iz zatvora, dvojici novinara i dalje prijeti kazna doživotnog zatvora, najteža kazna predviđena turskim kaznenim zakonom koju je zatražio sud i odredio datum početka suđenja za 25. ožujka.

You may also like