Nakon tri dana teškoća Wall Street porastao

Nategnut oporavak
Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, prvi put nakon tri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Nakon što je u prethodna tri dana potonuo više od 10 posto i tako zakoračio u područje korekcije, Nasdaq indeks jučer je nadoknadio dio gubitaka, zahvaljujući oporavku cijena dionica tehnoloških kompanija. Cijena Tesle skočila je gotovo 11 posto, nakon što je dan prije potonula 21 posto. Tržišna kapitalizacija američkog proizvođača električnih automobila Tesla smanjena je u utorak za oko 80 milijardi dolara budući da njegove dionice ipak nisu uključene u burzovni indeks S&P 500.

No, pritisak na taj sektor nastavio se i na početku ovoga tjedna, dok je jučer uslijedio oporavak. Ipak, valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je po rastu posljednjih mjeseci predvodio oporavak Wall Streeta. Nakon što je u ožujku pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio više od 60 posto. Premda tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Postavlja se i pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajima. Analitičari kažu da se i idućih dana može očekivati nestabilno trgovanje. Tim više što se bliže predsjednički izbori u SAD-u, ali i zbog toga što su se rujan i listopad u prošlosti pokazali vrlo turbulentnim na tržištima.

Na azijskim su burzama u četvrtak burzovni indeksi porasli, pa tako prate jučerašnji oporavak Wall Streeta, no suzdržano trgovanje na valutnim, robnim i obvezničkim tržištima pokazuje da su ulagači oprezni zbog gospodarskih izgleda. Pozitivno je na azijske burze utjecao jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streezu, kao i Nasdaq indeksa za više od 2 posto.  Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, nakon jučerašnjeg znatnog rasta cijena dionica, dok ulagači čekaju poruke sa sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB).  Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon što su jučer porasli i tako pratili rast cijena dionica na svjetskim burzama.

Vrijednost dolara prema košarici valuta pala prvi put nakon tri dana rasta.  U fokusu ulagača danas će biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), no ne očekuje se ništa novo. Ipak, ako čelnici središnje banke budu optimističniji po pitanju gospodarskih izgleda, euro bi, kažu analitičari, mogao ojačati.

A nakon što su jučer porasle i tako se odmaknule od najnižih razina od lipnja, jutros su cijene nafte ponovno pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,4 posto, na 40,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 37,82 dolara.

You may also like

0 comments