Home Ekonomija Nakon terorističkih napada pariški turizam na gubitku 750 milijuna dolara

Nakon terorističkih napada pariški turizam na gubitku 750 milijuna dolara

by Agencije

Teroristički napadi, štrajkovi i poplave odvratili su u prvoj polovini godine strane turiste od glavnog grada Francuske i koštali turističku industriju pariške regije gubitka prihoda od oko 750 milijuna eura, izvijestili su u utorak turistički dužnosnici. “Vrijeme je da se shvati da turistički sektor prolazi kroz industrijsku katastrofu. Više nije vrijeme za komunikacijske kampanje, već za donošenje plana oporavka”, kazao je voditelj turističke zajednice pariške regije Frederic Valletoux u priopćenju.

Valletoux ističe da su potrebne velike investicije kako bi se zaštitila radna mjesta u tom sektoru te pozvao ministra vanjskih poslova Jean-Marc Ayraulta da održi sastanak s lokalnim turističkim dužnosnicima. Oko 500.000 ljudi u pariškoj regiji obavlja poslove vezane uz turizam, što ga čini najvećom industrijom u toj regiji.

Francuska nastoji oživjeti gospodarstvo, koje uvelike ovisi o turizmu, zaslužnom za više od 7 posto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) a više od 13 posto u pariškoj regiji, koja uključuje Pariz, najposjećeniji svjetski grad.

Francuska turistička industrija pogođena je prošlogodišnjim terorističkim napadom u Parizu u kojem je poginulo 130 ljudi. Dodatni udarac zadobila je u srpnju ove godine kada se naoružani napadač kamionom zaletio u gomilu koja je slavila Dan Bastille 14. srpnja u Nici.

Dva tjedna kasnije, ubijena su dvojica svećenika u malom gradu u Normandiji. Štrajkovi protiv kontroverzne reforme zakona o radu i poplave u lipnju također su odvratili turiste od dolazaka.

Broj noćenja u hotelima u pariškoj regiji pao je za 8,5 posto u prvoj polovini godine, broj stranih turista za 11,5 posto, a francuskih turista za 4,8 posto. Broj japanskih posjetitelja smanjen je u prvih šest mjeseci za 46,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2015., Rusa je bilo 35 posto manje, Kineza 19,6 posto, a Amerikanaca 5,7 posto, navodi se u priopćenju turističke zajednice pariške regije. Francuska je najposjećenija zemlja svijeta, koju je prošle godine posjetilo gotovo 85 milijuna stranaca, uključujući i 16 milijuna sam grad Pariz.

Francuski i njemački ministar unutarnjih poslova zatražili su u utorak od Europske komisije da izradi pravni okvir kako bi primorala operatere na suradnju u terorističkim istragama, nakon niza smrtonosnih napada u objema zemljama. “Zajedno s Thomasom de Maiziereom predložili smo da Europska komisija prouči mogućnost donošenja zakona kojim će se utvrditi prava i obveze svih operatera (…), bez obzira je li im sjedište u EU-u ili je izvan njega”, rekao je francuski ministar Bernard Cazeneuve nakon susreta s njemačkim kolegom.

Takav pravni akt omogućio bi “nametanje obveza operaterima koji ne žele surađivati, napose kada je riječ o povlačenju nedopuštenih sadržaja i dešifriranju poruka u okviru istraga”, dodao je.

Ministri su naveli primjer aplikacije Telegrama koju su izradili Rusi, a kojom se rado koriste džihadisti zbog njezine sigurnosti. “Mora postojati mogućnost da se sve sustavnija komunikacija pomoću nekih aplikacija kao što je Telegram, u okviru sudskih istraga (…) prepozna i iskoristi kao dokaz u istrazi”, dodao je Cazeneuve.

Francuski ministar je ipak napomenuo da, “kako bi se spriječila svaka nepotrebna polemika”, širfiranje nikada nije “došlo u pitanje” s obzirom na to da “jamči sigurno komuniciranje”.

U okviru njihove zajedničke “inicijative”, dvojica ministara unutarnjih poslova su se zauzela za “sustavnu razmjenu europskih obavještajnih podataka” koje će sve zemlje članice “redovito aktualizirati”. Ministri su usto predložili i uvođenje elektroničkog sustava za odobravanje putovanja osobama koje bez vize ulaze na europski teritorij, sličnog onome kakav postoji u Sjedinjenim Državama.

Naposljetku, pozvali su na “jačanje kontrola na vanjskim granicama”. Cazeneuve i De Maiziere žele da se ovi prijedlozi nađu na dnevnom redu idućeg summita 27 predsjednika europskih država i vlada 16. rujna u Bratislavi.

Related Posts