Nakon sukoba oko Sutorine EU želi stabilnu Crnu Goru

Sarajevo – Crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić izjavio je u utorak za bosanskohercegovačke medije da su SAD i EU pokazale zainteresiranost za stabilnost te zemlje nakon što je u BiH pokrenuta inicijativa za novim razgraničenjem i povratak područja Sutorine u Bokokotorskom zaljevu pod suverenitet Bosne i Hercegovine.
“Čim je tema (Sutorina) dobila na intenzitetu, svi su bili zainteresirani, i to svi oni čimbenici koji su zainteresirani za stabilnost Crne Gore. Dakle, i iz Europske unije, Europskog parlamenta i SAD-a. Očekujem da se ovo pitanje riješi na najučinkovitiji način”, rekao je Lukšić u intervju za sarajevski “Dnevni avaz”.Američki kongresnik Mike Turner upozorio je dužnosnike Bosne i Hercegovine da bi Washington toj zemlji mogao obustaviti pomoć ako službeno Sarajevo ne odustane od spora s Crnom Gorom oko Sutorine. U međuvremenu mu je odgovorio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović istaknuvši da on ne stoji iza te inicijative, budući da je kongresnik Turner pismo naslovio na njega. Šef crnogorske diplomacije pojasnio je kako će ova zemlja poslati novoga veleposlanika u BiH kada se odustane od posezanja za Sutorinom koju smatraju neotuđivim teritorijem Crne Gore, a rasprave koje se vode u Sarajevu nazvao je unutarnjopolitičkim pitanjem BiH. “Mi želimo da se to pitanje okonča potpisivanjem sporazuma koji je na stolu, koji su parafirale dvije vlade”, rekao je Lukšić pojašnjavajući da je granična crta utvrđena u vrijeme raspada Jugoslavije.

Za sutra je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH bilo najavljeno glasovanje o rezoluciji o Sutorini, no navjerojatnije će biti odgođeno budući su članovi ustavnopravnog povjerenstva ovoga parlamentarnog doma na jučerašnjoj sjednici procijenili da su im potrebne dodatne konzultacije sa stručnjacima iz međunarodnog i ustavnog prava da bi donijeli konačno stajalište o pitanju Sutorine.

Teritorij Sutorine, uz morsku obalu Crne Gore koji vodi k Prevlaci, obuhvaća područje od osamdesetak četvornih kilometara i bio je u sastavu BiH početkom 20. stoljeća, ali je Kraljevina Jugoslavija to područje pripojila bokokotarskom srezu. Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdilo je Vijeće ministara BiH u studenome 2014., nakon postupka razgraničenja koji je počeo 2008. godine.

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović podnio je rezoluciju kojom traži da Parlament BiH ocijeni neprihvatljivim ugovor o granici s Crnom Gorom navodeći da Sutorina pripada BiH.