Home Politika Nakon što su nacionalisti odbili ući u manjinsku vladu, Davotoglu vraća mandat

Nakon što su nacionalisti odbili ući u manjinsku vladu, Davotoglu vraća mandat

by admin

Turski premijer Ahmet Davutoglu vratit će u utorak navečer mandat za sastav vlade predsjedniku države Tayyipu Erdoganu nakon što vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) dan ranije nije uspjela dogovoriti formiranje vlasti s oporbenim strankama, kazao je dužnosnik AKP-a za Reuters. Erdogan bi mogao raspustiti Davutogluovu vladu i pozvati na formiranje prijelazne ‘izborne’ vlade ukoliko se dogovor ne postigne do 23. kolovoza.

To bi značilo da bi prije izvanrednih jesenskih izbora vlast dijelile četiri stranke. Turska nacionalistička oporba odbacila je u ponedjeljak mogućnost koaliranja s vladajućim AKP-om i odbila podržati manjinsku vladu. Nakon sastanka s čelnikom krajnje desne Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devletom Bahcelijem koji je trajao dva i pol sata, Davutoglu je u ponedjeljak navečer rekao da se nisu uspjeli dogovoriti niti o jednoj opciji koju je imao na umu za izlazak iz krize.

Davutoglu je rekao da je Bahceli također jasno dao do znanja da će njegova stranka glasovati protiv prijevremenih izbora ako to bude predloženo parlamentu, što bi otežalo rješavanje krize do roka koji istječe 23. kolovoza. AKP na izborima u lipnju nije dobio dovoljno zastupničkih mjesta da vlada sam prvi put od 2002. i ne uspijeva formirati koaliciju ni s jednom od tri druge stranke u parlamentu. Tri oporbene stranke mogle bi formirati vladu, ali MHP ne želi surađivati s prokurdskom Narodnom demokratskom strankom (HDP). Glavna turska oporbena stranka, Republikanska narodna stranka (socijaldemokrati, CHP), objavila je u ponedjeljak da bi ona sada trebala dobiti mandat da formira novu vladu.

Turska nacionalistička oporba odbacila je u ponedjeljak mogućnost koaliranja s vladajućom Strankom pravde i razvoja (AKP) i odbila podržati manjinsku vladu, dodatno zakompliciravši situaciju premijeru Ahmetu Davutogluu koji nastoji riješiti političku blokadu. Nakon sastanka s čelnikom krajnje desne Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devletom Bahcelijem koji je trajao dva i pol sata, Davutoglu je rekao da se nisu uspjeli dogovoriti niti o jednoj opciji koju je imao na umu za izlazak iz krize.

Turska valuta odmah je potonula na rekordno nisku razinu od 2,8680 prema dolaru. Davutoglu je rekao da je Bahceli također jasno dao do znanja da će njegova stranka glasovati protiv prijevremenih izbora ako to bude predloženo parlamentu, što bi otežalo rješavanje krize do roka koji istječe 23. kolovoza.b Ne uspije li u tome, predsjednik Recep Tayyip Erdogan vjerojatno će, po ustavu, raspustiti Davutogluov kabinet i zatražiti formiranje nove vlade u kojoj bi vlast dijelile sve četiri stranke do novih izbora na jesen. “Sadašnja situacija ne upućuje na mogućnost koalicije. Vratit ću mandat bude li to potrebno nakon razgovora s predsjednikom”, rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

AKP na izborima u lipnju nije dobio dovoljno zastupničkih mjesta da vlada sam prvi put od 2002. i ne uspijeva formirati koaliciju ni s jednom od tri druge stranke u parlamentu. Tri oporbene stranke mogle bi tehnički formirati vladu, ali MHP ne želi surađivati s prokurdskom Narodnom demokratskom strankom (HDP).

Glavna turska oporbena stranka, Republikanska narodna stranka (socijaldemokrati, CHP), objavila je u ponedjeljak da bi ona sada trebala dobiti mandat da formira novu vladu. “Vjerujemo da će premijer Ahmet Davutoglu pokazati da poštuje demokratski legitimitet i nacionalnu volju i da će vratiti mandat predsjedniku. Očekujemo da će predsjednik dati mandat vođi CHP-a Kemalu Kilicdarogluu”, priopćio je glasnogovornik CHP-a Haluk Koc

Related Posts