Home Energetika Nakon šest dana pada indeksi u porastu, u fokusu poslovni rezultati kompanija

Nakon šest dana pada indeksi u porastu, u fokusu poslovni rezultati kompanija

by Energypress.net

Nema žurbe za smanjenjem kamata

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, dok ulagači čekaju poslovne rezultate velikih tehnoloških kompanija. Nakon pada šest dana zaredom, jučer su S&P 500 i Nasdaq nadoknadili dio gubitaka. Pritom su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja. No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 42 posto u srpnju. U dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izvješća, rezultati većine kompanija nisu bili baš poticajni.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, a najviše u tehnološkom sektoru, pri čemu je britanski FTSE indeks dosegnuo novu rekordnu razinu. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i dan prije, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok ulagači čekaju nove kvartalne poslovne rezultate velikih kompanija i nove makroekonomske pokazatelje.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,51 posto, na 87,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,54 posto, na 82,35 dolara.

Related Posts