Nakon saudijskog smanjenja izvoza porasla cijena nafte

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 57 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila da će u studenom smanjiti izvoz a dodatnu potporu pružila je i smanjena proizvodnja u SAD-u zbog uragana Natea.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,59 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 97 centi višoj cijeni, od 50,55 dolara.

Saudijska Arabija najavila je da će idućeg mjeseca smanjiti izvoz za 560.000 barela dnevno, u skladu s dogovorom OPEC-a i drugih velikih proizvođača.

Dodatnu potporu naftnim tržištima pruža činjenica da dio američke proizvodnje još nije pokrenut nakon uragana Natea. “Cijene ohrabruje vijest da Saudijska Arabija planira u studenom smanjiti isporuke kupcima”, konstatira Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

OPEC, Rusija i drugi proizvođači izvan te grupe odlučili su smanjiti proizvodnju za oko 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka sljedeće godine kako bi smanjili opskrbu koja ograničava cijene. U naftnom kartelu sve su sigurniji da se tržište brzo uravnotežuje zahvaljujući smanjenjoj proizvodnji ali i većem rastu globalne potražnje nego što se očekivalo.

Glavni izvršni direktor trgovačke tvrtke Gunvor Torbjorn Tornqvist također tvrdi da se tržište uravnotežuje, pozivajući se na pad zaliha derivata i sirove nafte u plutajućim brodovima-spremnicima. “Tržište je po našoj procjeni sasvim uravnoteženo iz kojeg god kuta gledali”, rekao je Tornqvist na ovotjednom Reutersovom svjetskom robnom summitu. Upozorio je ipak da su ukupne zalihe sirove nafte i dalje visoke i OPEC mora ustrajati u ograničenju proizvodnje.

Kratkoročna potpora cijenama stigla je i iz SAD-a, gdje je 85-posto proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaljeva odnosno 1,49 milijuna barela dnevno, još uvijek blokirano nakon uragana Natea, pokazali su službeni podaci. Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 53,70 dolara, te je pala 77 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like