Nakon Rusije, Francuske, Australije i SAD-a, u Siriji će intervenirati i Britanija

Britanski premijer David Cameron mogao bi zatražiti dozvolu britanskog parlamenta za sudjelovanje u vojnoj akciji protiv Islamske države u Siriji, objavio je u nedjelju Daily Telegraph. Prema listu, Cameron je kazao da su britanski udari u Siriji “vrlo mogući”. Već je ranije britanski premijer kazao kako postoje snažni razlozi da se britanski zračni udari u Iraku prošire i na Siriju.

Cameron je doživio poraz u parlamentu kada je 2013. tražio da se odobri vojno djelovanje u Siriji. Stoga su britanski zračni udari ograničeni na položaje Islamske države u susjednom Iraku. Prema listu, Cameron vjeruje da rusko uključivanje u rat u Siriji ne bi trebalo predstavljati zapreku britanskim udarima na Islamsku državu u Siriji. “Siguran sam da je jedna od najvećih prijetnji na koje moramo odgovoriti ta teroristička prijetnja”, citira ga list uoči godišnje konferencije njegove vladajuće Konzervativne stranke u Manchesteru.

On je najavio da će osnažiti elitne britanske zračne snage SAS i nabaviti novih 20 dronova “Protector” za borbu s militantima Islamske dražve. Nešto kasnije, Cameron je rusku vojnu akciju pokrenutu kao potporu sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu nazvao ‘strašnom pogreškom’. ‘Podržavaju krvnika Asada, što je strašna pogreška za njih i za svijet. Zbog toga će regija biti još nestabilnija’, kazao je Cameron za BBC u Manchesteru. ‘Većina ruskih zračnih udara, koliko smo dosad vidjeli, bila je u dijelovima Sirije koji nisu pod kontrolom Islamske države nego pod kontrolom oponenata Asadova režima’, kazao je Cameron, a prenosi Jutarnji list.

Inače, britanski tabloid Sunday Express, pozivajući se na neimenovanog ‘insajdera’, u nedjelju piše da ruski predsjednik Vladimir Putin navodno kani u Siriju poslati 150.000 vojnika kako bi zadao konačni udarac Islamskoj državi. Prema ovome listu, cilj je zauzeti Raqqu, glavni grad samoproglašenog kalifata te energentima bogato područje oko Palmire. Premda službena Moskva nije isključila nijednu opciju, o slanju kopnenih snaga u Siriju dosad nije bilo ozbiljnijeg govora, a informacije Sunday Expressa nitko nije potvrdio.

U međuvremenu, utjecajni lider Čečenije Ramzan Kadirov ponudio je slanje svojih specijalaca u bitku s džihadistima u Siriji. ‘Ovo nisu prazne priče, ja doista tražim dozvolu da odemo tamo i sudjelujemo u borbama. Kao musliman, Čečen i ruski patriot želim reći da smo se 1999. godine, kada su ti vragovi pregazili našu republiku, zakleli na Kur’an da ćemo se boriti s njima ma gdje bili. Jedino što nam treba je odluka vrhovnog zapovjednika kako bismo to i učinili’, rekao je Kadirov.

 

You may also like