Home Bosna i Hercegovina Nakon Radončića na meti tužiteljstva bit će Milorad Dodik

Nakon Radončića na meti tužiteljstva bit će Milorad Dodik

by Agencije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pod istragom je Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje je već izdalo nalog za pretragu objekata koje on koristi kao i svih novčanih transakcija s kojima je povezan, izvijestili su u srijedu entitetski mediji bliski Dodikovoj vlasti.

Informaciju kako je u Tužiteljstvu BiH 14. siječnja potpisan nalog za policijsku pretragu privatnih i službenih prostorija koje koristi Dodik te za provjeru njegovih računa i financijskih transakcija objavila je novinska agencija RS Srna a Televizija RS (RTRS) toj je vijesti posvetila prvih deset minuta svog središnjeg dnevnika uz poruku kako državno pravosuđe na taj način “pokušava uspostaviti ravnotežu” nakon uhićenja utjecajnog bošnjačkog političara Fahrudina Radončića zbog ometanja pravosuđa.

U informaciji se ne pominje bilo koji izvor no odmah su plasirani komentari kojima nije dovedena u pitanje njezina autentičnost a potencirana je tvrdnja kako je riječ o udaru na Dodika s političkim ciljevima. Pripadnici Državne agencije za istrage i zašitu BiH (SIPA) su ranije tijekom siječnja zaplijenili dokumentaciju iz poslovnica privatne “Pavlović international banke” u Banjoj Luci i Bijeljini a potvrđeno je kako su traženi dokumenti o privatnom kreditu kojega je u njoj dobio Dodik.

Oporbena Srpska demokratska stranka (SDS) prije toga podnijela je kaznenu prijavu protiv Dodika uz tvrdnju kako je on kredit vrijedan 750 tisuća eura dobio na sumnjiv način. Toliki iznos Dodik je 2007. platio za kupnju kuće u elitnom beogradskom naselju Dedinje. Iz SDS-a tvrde kako je on kuću kupio uplatom gotovog novca da bi tek 2008. ishodio fiktivni kredit kod “Pavlović banke” koji je bio antedatiran te je poslužio kao formalno pokriće za tu transakciju. U kaznenoj prijavi također je navedeno kako rate Dodikova kredita otplaćuju druge osobe što se smatra dokazom korupcije u koju je umiješan aktualni predsjednik RS.

Related Posts