Nakon potresa NE Krško djeluje normalno

Iz Nuklearna elektrana (NE) Krško u nedjelju su priopćili da nuklearka radi pouzdano i sigurno nakon umjerenog potresa koji se u nedjelju ujutro dogodio na području Brežica. Seizmografi seizmičke mreže i instrumenti u Nuklearnoj elektrani Krško jutros u 8, 52 sati zabilježili su potres koji nije utjecao na sustave i opremu postrojenja.

To su potvrdili i pregledi koji su bili izvršeni nakon potresa. Nuklearna elektrana i dalje radi pouzdano i sigurno punom snagom, priopćila je Ida Novak Jerele iz Odnosa s javnosti NE Krško. Seizmološka služba Republike Hrvatske ranije je izvijestila da je jutros u 8,52 sati zabilježila umjeren potres s epicentrom sedam kilometra jugozapadno od Brežica. Potres je bio magnitude 4,3 prema Richteru, a u epicentralnom se području osjetio intenzitetom V-VI stupnja Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice.

Poznato je da se potres osjetio na širem području Zagreba, naveli su iz Seizmološke službe RH. Samo 15 minuta poslije, na otprilike istom području, zabilježeno je još nekoliko slabijih potresa, doznaje se od dežurnog seizmologa.

Kriznom stožeru hrvatskog Ministarstva zdravlja potvrđeno je iz Državnog zavoda za radiološku i nukelarnu sigurnost da Nuklearna elektrana Krško ni na koji način nije bila pogođena ili ugrožena potresom koji je zabilježen u nedjelju ujutro na području Brežica. Potres je u Krškom polju bio jačine četiri i seizmička instrumentacija i zaštita u NE Krško ga je zabilježila, no nije bilo automatskih reakcija niti potrebe za reakcijom operatera, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja RH.

Nuklearna elektrana je kroz vanjski događaj prošla bez tranzijenta i ostala je na punoj snazi. Radiološko stanje je kroz cijelo vrijeme i sada potpuno nepromjenjeno, odnosno nema utjecaja na okoliš. NE Krško je iz proceduralnih razloga proglasila prvi stupanj uzbune prema kojem se nakon događaja moraju provesti preventivni pregledi određene opreme, navodi se u priopćenju te ističe da “NE Krško radi normalno, te nema nikakvih opasnosti bilo po zdravlje stanovništva bilo po okoliš”.

You may also like