Nakon poruka iz FED-a burze u porastu

Ulagači odahnuli

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer se čini da su ulagači odahnuli nakon poruka američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja i povećanju kamatnih stopa. Snažan rast cijena dionica analitičari pripisuju tome što su ulagači odahnuli jer je Fed dan prije uklonio neizvjesnosti u vezi smanjenje monetarnih poticaja gospodarstvu.

Naime, dan prije čelnici Feda poručili su s redovne sjednice da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se dosad procjenjivalo.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da će ljestvica za povećanje kamata s nule biti postavljena znatno više nego za smanjenje iznosa kupnje obveznica.

Podršku tržištu pružio je i rast cijena nafte, pa je među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa energetski sektor zabilježio najveći rast, 3,4 posto.

Slijedio je financijski, s prosječnim rastom cijena za 2,5 posto, a pali su samo nekretninski i uslužni sektor.

Podršku tržištu pružilo je i smirivanje situacije u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande, nakon što je tvrtka poručila da će platiti dospjele kamate na obveznice, čime je zasad izbjegla kolaps. Ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli nekretninski sektor.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago pale, nakon tri dana rasta, jer ulagače i dalje zabrinjava situacija u vezi s kineskom nekretninskom kompanijom Evergrande.Na Zagrebačkoj se burzi u petak ujutro trguje mirno, na što ukazuje skroman promet, dok su Crobex indeksi porasli četvrti dan zaredom i tako povećali dobitke na tjednoj razini.

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer ulagače i dalje zabrinjava situacija oko kineske kompanije Evergrande, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu.

Na azijskim burzama vlada oprez jer su ulagači i dalje zabrinuti u vezi kineske nekretninske kompanije Evergrande. Cijena njezine dionice pala je jutros 7 posto, nakon pisanja medija da su kineske vlasti poručile lokalnim čelnicima da se priprema za moguću propast Evergrandea.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Cijene su nafte, pak, pale nakon što su jučer dosegnule najviše razine u dva mjeseca. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,15 posto, na 77,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,25 posto, na 73,10 dolara.

You may also like

0 comments