Nakon poraza u Mosulu, terorizam će postti opasniji?

Teroristi IS-a u Mosulu bi uskoro trebali biti poraženi. No, globalno gledano bi terorizam mogao postati još opasniji. Postignuti rezultati su “izvrsni”, opisao je general bojnik Najm al-Jabouri prvi dan pokrenute ofenzive na Mosul. Prva sela i gradovi u okolici te milijunske metropole koju su islamistički teroristi zauzeli u ljeto 2014. godine već su oslobođeni. Oko 60 posto bacača raketa i nagaznih mina oko grada je već uništeno, kazali su pripadnici iračke vojske u izjavi za list Al Araby Al-Jadeed. “U prvim satima ofenzive smo zabilježili velika teritorijalna napredovanja i slabu obranu IS-a”, poručili su predstavnici vojske.

No, kako god brzo ili sporo tekla bitka za Mosul u narednim tjednima i mjesecima, ozbiljne procjene o dugoročnoj budućnosti IS-a teško da se mogu dati. Na osnovu dosadašnjeg razvoja događaja se, međutim, neke stvari mogu pretpostaviti. A one, prema mišljenju stručnjaka, ne daju povoda za nadu da će IS uskoro biti poražen i da neće više moći djelovati. Naprotiv: u Iraku, na Bliskom Istoku i u ostatku svijeta, posebno u Europi će IS i dalje zadavati probleme – iako ne svojoj dosadašnjoj, već u novoj, promijenjenoj formi.

“Islamska država” u dogledno vrijeme više neće moći polagati pravo na jednu “državu” ili “kalifat”, piše Reuven Erlich, direktor Centra za informacije o terorizmu u izraelskoj Herzliyi. Džihadističke snage će, piše on, u Iraku i Siriji biti pod sve većim pritiskom i to će ih prisiliti da se odreknu svoje dosadašnje strukture. No, to neće dovesti do raspuštanja IS-a, ističe Erlich, naprotiv: “Pod novim okolnostima će IS ponovno postati jedna sunitska teroristička organizacija, kao što je to bila u svojim počecima. Ali sada s dosta poboljšanim operativnim sposobnostima.”

Erlich očekuje da će IS djelovati još diferenciranije. Osim toga, dodaje on, političke i društvene okolnosti u toj regiji će IS-u i u budućnosti ići na ruku. Niz država je već gotovo raspadnuto, prije svih Irak, Sirija, Jemen i Libija, i tamošnje vlade nisu u stanju da svojim građanima pruže sigurnost i temeljne javne usluge, pojašnjava Erlich i dodaje da će to IS-u i dalje donositi simpatizere i regrute.

Slično na to gledaju i analitičari McCain instituta pri sveučilištu Arizona State. Teritorijalni gubici će IS, doduše, znatno oslabiti, ali njegova ideologija će opstati i ljude i dalje privlačiti, ističu u tom institutu, dodajući: “Time će IS-u poći za rukom da inspiriraju teroriste u cijelom svijetu. A kako je IS ‘uspješan’, to se može primijetiti po tome što je postao jedna od središnjih tema izborne kampanje u SAD-u.”

Svoj utjecaj će IS, nakon što bude razbijen njegov “kalifat”, osigurati prije svega putem Interneta. IS, piše u svojoj knjizi publicist Abdel Bari Atwan, ima više od 100.000 naloga na Twitteru i preko njih dnevno u javnost pošalje oko 50.000 tweetova. Adam Hanieh s londonskog koledža za orijentalne i afričke studije (London School of Oriental and African Studies – SOAS) polazi od toga da IS dnevno na Internetu objavljuje oko 40 novih publikacija – pored tekstova su to i video-filmovi, foto-galerije i audio-snimke.

Jedna od tih poruka koje se šire putem Interneta je i poziv u međuvremenu ubijenog propagandnog šefa IS-a Tahe Sobhija Falaha alias Abu Muhammada al-Adnanija. U travnju je on pozvao da se ubije “nevjernike”. Tko nema bombu ili pušku, neka koristi kamenje, svojim žrtvama neka prereže grkljan, a njihove automobile i kuće spali, glasila je al-Adnijeva poruka teroristima. “Tvoj napad na civile je utoliko poželjnija i efektivnija za nas, ukoliko ih to što više boli”, poručio je al-Adnani u jednoj drugoj poruci ističući ujedno da “nema nevinih” među ciljevima napada.

Takva propaganda bi, strahuje Reuven Erlich, mogla potaknuti brojne napadače pojedince da izvrše napade. Pored svjesno spektakularno provedenih napada, poput onog u studenom 2015. u Parizu, rušenje jednog ruskog putničkog zrakoplova iznad Sinaja u listopadu 2015. ili napada na Međunarodnu zračnu luku Atatürku u Istanbulu ove godine, moglo bi se računati i s brojnim manjim napadima, kaže on i dodaje da te manje napade IS ne bi planirao niti proveo, ali bi druge na to mogao inspirirati. Kao primjere takvog terorizma Erlich navodi više napada iz 2016. godina, kao na primjer napad nožem u regionalnom vlaku na jugu Njemačke, napad u noćnom klubu u Orlandu u kojem se okupljaju homoseksualci, ali i napad kamionom mladog Tunižanina u Nici s 84 smrtno stradale osobe i više od 200 ozlijeđenih, piše DW.

Od opasnosti od takvih napada upozorava i direktor FBI-a James Comey. “Kalifat” će, doduše, biti razbijen, kaže on, ali će u kaosu tog raspada stotine opasnih džihadista pobjeći iz tog područja i svoje djelovanje neće ograničiti samo na Bliski istok, ističe Comey. “U narednih dvije do pet godina će se osnovati jedna teroristička dijaspora kakvu nikad prije toga nismo vidjeli.”

Ta opasnost će se pojačati kroz još jedan drugi razvoj događaja, pišu stručnjaci McCain instituta. Prva generacija djece IS-ovih boraca je rođena na području koje kontrolira ili je kontrolirao IS, i ta generacija “neće znati ni za što drugo doli za terorizam, i stoga će predstavljati dugoročnu opasnost.”

Takav razvoj događaja ne bi trebao spriječiti oslobađanje Mosula. Naprotiv: u borbi za taj grad bi se ekstremizam mogao pojačati. Mosul bi, piše politički analitičar Tallha Abdulrazaq u listu Al Araby Al-Jadeed, mogao postati sinonim za jedan pakao koji je gori od onog kroz koji aktualno prolaze ljudi u Alepu: “Iz krvi i pepela Mosula bi mogla nastati puno veća opasnost od one koju trenutačno predstavlja IS.”

You may also like

0 comments