Nakon početnog šoka, tržište nafte se oporavlja

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima oko razine od 46 dolara nakon što se tržište oporavilo od iznenađenja koju je prouzročila pobjeda republikanskog kandidata Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,89 dolara. Nakratko je u jutarnjoj trgovini potonula na 44,40 dolara, najnižu razinu od 11. kolovoza. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 44,68 dolara.

Trumpova izborna pobjeda u početku je izazvala sličnu reakciju na tržištima kao i britanska referendumska odluka o izlasku iz Europske unije, iznenadivši ulagače i odvrativši ih od imovine koju smatraju rizičnom, poput dolara i dionica. Nakon što je Trump održao postizborni govor, koji su promatrači ocijenili pomirljivim, dolar se stabilizirao, kao i cijene nafte, a porasle su i cijene europskih dionica.

Trumpova izborna pobjeda potpiruje zabrinutost u pogledu gospodarskog rasta a time i potražnje za naftom, nadovezujući se na nepovoljne trendove na strani ponude, ističu pojedini analitičari, poput Daniela Yergina iz IHS Markita. “Ishod izbora u Sjedinjenim Državama dodatni je izazov za izvoznike nafte jer će vjerojatno dovesti do slabljenja rasta u ionako krhkom globalnom gospodarstvu, što znači dodatni pritisak na naftnu potražnju”, ističe Yergin.

Drugi analitičari pak ukazuju na moguću promjenu američke politike prema Iranu koja bi bila faktor podrške za naftna tržišta. Naime, Trump je kritizirao nuklearni sporazum Zapada s Iranom, na temelju kojeg je Teheran ove godine naglo povećao izvoz sirove nafte. “Puno je nepoznanica kada je u pitanju Trumpovo buduće stajalište o geopolitici na Bliskom istoku. Predsjednik Obama radio je od početka mandata na popuštanju zategnutih odnosa s Iranom, a mi ne možemo biti sigurni da će i predsjednik Trump ići u istom smjeru”, smatra Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Iran je u srijedu priopćio da bi Trump trebao poštovati potpisani sporazum. Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja i iznosila je 42,22 dolara.