Nakon pobjede Macrona dolar i euro ojačali prema jenu

Dolar i euro ojačali su u utorak prema jenu na međunarodnim tržištima, jer su politički rizici nakon pobjede Emmanuela Macrona zasad suzbijeni, pa se fokus ulagača vratio izgledima vezanima za rast vodećih gospodarstava i zaoštravanje monetarne politike. I dolar i euro ojačali su jutros za oko 0,3 posto prema japanskom jenu, pa dolar stoji 113,67 jena, a euro 124,125 jena.

U uvjetima veće sklonosti ulagača poduzimanju rizičnijih investicija, pod pritiskom se našao i švicarski franak, koji je uz jen tradicionalno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima na političkom i gospodarskom planu. Franak je u takvom ozračju u jednom trenutku skliznuo prema euru na najniže razine od sredine listopada prošle godine.

Eurom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 1,0922 dolara, što znači da se zadržao više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije te ispod novih najviših razina u šest mjeseci dosegnutih nakon Macronove pobjede.

Pobjeda proeuropskog Macrona na francuskim predsjedničkim izborima zasad je otklonila zabrinutosti zbog političkih rizika, nakon čega su ojačali prinosi na državne obveznice SAD-a i eurozone. U takvim okolnostima fokus ulagača vratio se izgledima za rast vodećih svjetskih gospodarstava i daljnjim potezima u smjeru zaoštravanja monetarne politike.

“Ponovo se vraćamo trgovanju pod utjecajem divergentnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka. Tržišta su već uračunala da su šanse oko 75 do 80 posto da kamatne stope u SAD-u budu podignute u lipnju. Istovremeno, očekuju i da će Europska središnja banka (ECB) početi smanjivati poticaje prema kraju godine. Stoga bi i dolar i euro trebali dobivati na cijeni u odnosu na jen”, kazao je Athanasios Vamvakadis, analitičar iz banke Bank of America Merill Lynch.

Američka središnja banka (Fed) već je počela postupno podizati kamatne stope, a ulagače zanima kada će i kako ECB početi smanjivati postojeće programe kvantitativnog ublažavanja monetarne politike s obzirom na poboljšanje stanja gospodarstva eurozone.

Iz tih će razloga ulagači radi daljnjih smjernica pažljivo pratiti najnovije podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u eurozoni u prvom kvartalu, a očekuju da će pokazati višu stopu rasta od anemičnih 0,7 posto koliko je na godišnoj razini porastao američki BDP u prvom kvartalu. Preliminarne procjene Eurostata o rastu BDP-a u EU i eurozoni bit će objavljene 16. svibnja.

Dužnosnik ECB-a Yves Mersch u ponedjeljak je izjavio da je središnja banka blizu promjene stajališta iz negativnog u neutralni u vezi toga hoće li gospodarstvo eurozone dosegnuti zacrtane stope rasta, i da bi u skladu s time trebala prilagoditi smjernice svoje politike.

You may also like

0 comments