Nakon plinske arbitraže, Iran Turskoj plaća milijardu dolara

Ankara je 2012. pokrenula postupak pred međunarodnim sudom, zahtijevajući niže cijene plina za 25 posto. Turska je dobila slučaj arbitraže protiv Irana zbog spora o isporuci plina, a dobit će 13,3 od 15,8 posto novca nazad koji je dala između 2011. i 2015. godine.

Ovo je saopćio iranski ministar za naftu Hamidreza Araqi, javila je iranska agencija Tasnim, prenosi Daily Sabah. Istakao je da, iako je odluka suda konačna, novac koji Iran mora platiti Turskoj nije određen. Iran bi Turskoj trebao platiti milijardu dolara. Dvije strane su se dogovorile da će tačan iznos biti dogovoren u narednih nekoliko mjeseci, a ako se to ne dogodi, sud će odlučivati i o tome.

Turska iz Irana godišnje uvozi blizu 10 milijardi kubnih metara plina. Turska je 2012. godine pokrenula postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom, zahtijevajući smanjenje cijena plina za 25 posto. Iran se složio s tim, ali samo pod uslovom da Turska uvozi više, što je Ankara odbila. Sud je odlučio u korist Turske. U drugom slučaju, koji je također pokrenut 2012. godine, presuđeno je u korist Irana, a Turska je tvrdila da je isporuka plina manja nego što bi trebala biti.

You may also like