Home Energetika Nakon pedeset godina istekao dogovor o petrodolaru

Nakon pedeset godina istekao dogovor o petrodolaru

by Energypress.net

Američko-saudijski sporazum

Dogovor o trgovini naftom u dolarima istekao je početkom lipnja, objavio je američki portal za financijske vijesti Nasdaq. Washington i Rijad sklopili su sporazum o petrodolaru 8. lipnja 1974. godine, nakon naftne krize i američkog napuštanja “zlatnog standarda”, podsjećaju u Nasdaqu.

Saudijska Arabija obavezala se tada prodavati naftu na inozemnim tržištima u dolarima i ulagati višak prihoda u američke državne obveznice. SAD je pak Saudijskoj Arabiji obećao vojnu potporu i zaštitu, pišu analitičari Nasdaqa.

Dogovor je bio od koristi i saudijskoj i američkoj strani, zaključuju u Nasdaqu. SAD je osigurao izvor nafte i tržište za svoj dug, a Saudijska Arabija jamstvo za ekonomsku i nacionalnu sigurnost.

SAD se u međuvremenu probio u skupinu vodećih svjetskih proizvođača nafte, zahvaljujući ponajprije procvatu proizvodnje iz škriljaca, a Saudijska Arabija nastoji smanjiti udio nafte u domaćem gospodarstvu i proširiti njegovu bazu na sektore poput turizma i prometa.

Dolar danas ima status vodeće svjetske rezervne valute, s udjelom u deviznim pričuvama od 58,4 posto u 2023. godini, prema nedavnom izvješću Europske središnje banke (ECB).

Related Posts