Nakon Pariza Salah Abdeslam je planirao i napade u Bruxellesu

Salah Abdeslam, glavnooptuženi za pariške napade, planirao je akcije i u Bruxellesu, rekao je u nedjelju belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders otkrivši da je više od 30 osoba bilo upleteno u terorističke napade u Parizu.

“Prvi komentari Salaha Abdeslama jučer (subote) navečer su da se htio raznijeti eksplozivom na Stade de France, ali to nije učinio. Druga je informacija da je bio spreman učiniti nešto slično u Bruxellesu”, rekao je Reynders na međunarodnom forumu u Bruxellesu u organizaciji američkog instituta Marshall. “A to je možda i istina jer smo pronašli mnogo oružja, teškog oružja u prvim pretresima i pronašli smo novu mrežu oko Bruxellesa”, rekao je ministar.

Mreža obuhvaća i ljude u Francuskoj, rekao je Reynders. “Sigurni smo zasad da smo pronašli više od 30 ljudi koji su bili upleteni u napade u Parizu, ali vjerujemo da ih je bilo još”, rekao je.

Ključni osumnjičenik terorističkih napada 13. studenoga u Parizu, 26-godišnji Abdeslam uhićen je u petak poslijepodne u policijskoj operaciji u Bruxellesu. Taj francuski državljanin marokanskog podrijetka, sitni kriminalac iz Molenbeeka, osumnjičen je da je imao ključnu ulogu logističara u džihadističkim napadima 13. studenoga u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Smatra se da je “igrao središnju ulogu u stvaranju Odreda 13. studenoga” jer je sudjelovao u prihvatu pojedinih džihadista u Europu, rekao je u subotu navečer državni odvjetnik iz Pariza Francois Molins. Optužen u Belgiji za “teroristička ubojstva i za sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine” Abdeslam je preko odvjetnika najavio da će odbiti izručenje Francuskoj.

You may also like