Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji u svibnju je porasla na mjesečnoj razini, nakon pada u prethodnom mjesecu, dok je u Njemačkoj stagnirala, pokazali su u petak službeni podaci triju najvećih gospodarstava eurozone.

Industrijska proizvodnja u Francuskoj u svibnju je tako porasla za 0,4 posto u usporedbi s travnjem, kada je bila smanjena za 0,8 posto, objavio je u petak francuski statistički ured Insee. To je njezin najbrži rast u posljednja tri mjeseca i u skladu je s očekivanjima ekonimsta. Slična kretanja zabilježena su u prerađivačkoj industriji, gdje je proizvodnja porasla za 0,6 posto, nakon 0,8-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Zabilježila je tako najbrži rast od prosinca lani, kada je osnažila za 1,1 posto. Ekonomisti su bili prognozirali rast od 0,4 posto.

Rast proizvodnje bilježi i sektor graditeljstva, i to za jedan posto, nasuprot padu za 0,7 posto u travnju, pokazuje izvješće. I talijanska industrijska proizvodnja u svibnju je porasla nakon pada u mjesecu ranije, i to bržim tempom nego što se očekivalo, pokazalo je u petak izvješće statističkog ureda Istata. Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u trećem najvećem gospodarstvu eurozone porasla je za 0,9 posto, nakon travanjskog pada za 0,3 posto. Ekonomisti su bili očekivali rast od 0,3 posto. Proizvodnja u segmentu kapitalnih dobara porasla je u svibnju za 2,3 posto na mjesečnoj razini, a rast je zabilježen u sektoru proizvodnje energije, za 1,7 posto.

U Njemačkoj je pak industrijska proizvodnja u svibnju stagnirala prema mjesecu ranije, pritisnuta padom proizvodnje u sektoru energije i graditeljstva, izvijestilo je u prvoj polovini tjedna ministarstvo gospodarstva. U prerađivačkoj je industriji proizvodnja porasla za 0,4 posto, no njezin je pozitivan učinak anuliran padom proizvodnje energije za 3,1 posto i za 0,5 posto u građevinskom sektoru. Europski statistički ured Eurostat objavit će 14. srpnja agregatne podatke za Europsku uniju i eurozonu i za zemlje članice.

Related Posts