Nakon oštrih gubitaka jen se stabilizirao

Japanska valuta u ponedjeljak se stabilizirala na međunarodnim tržištima, nakon oštrih gubitaka na kraju prošloga tjedna, jer su novi kineski podaci prigušili uzlet rizičnijih valuta koji je u petak potaknula japanska središnja banka (BOJ) uvođenjem negativne kamatne stope.

Japanska valuta u petak se u jednom trenutku sunovratila dva posto prema dolaru nakon što je BOJ iznenadio tržišta uvođenjem negativne kamatne stope. No, klizanje tečaja jena zaustavljeno je u ponedjeljak, nakon što su najnoviji podaci iz kineskog industrijskog sektora u siječnju pokazali 11. mjesec zaredom pad tvorničkih aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. Dolarom se tako trgovalo po 121,15 jena, što znači da se kreće na gotovo nepromijenjenim razinama u odnosu na zatvaranje u petak. Euro je, pak, prema dolaru ojačao blagih 0,2 posto, na 1,0854 dolara.

S obzirom da su slabi kineski podaci ponovo pritisnuli cijene nafte, većim pritiscima bile su izložene valute čije kretanje ovisi o kretanju cijena roba. Valuta naftom bogate Kanade oslabila je oko 0,5 posto prema dolaru, dok je norveška kruna skliznula 0,3 posto prema euru. Valutni analitičar u Societe Generaleu Alvin Tan mišljenja je da bi ipak bilo preuranjeno otpisati ponovo probuđenu sklonost ulagača poduzimanju rizičnih ulaganja. Po njemu će stoga od ključne važnosti ovoga tjedna biti novi gospodarski pokazatelji, prije svega oni o indeksima menadžera nabave (PMI) i američki podaci o zaposlenosti na kraju tjedna.

Po ocjeni nekih analitičara, iznenadno ublažavanje monetarne politike u Japanu dijelom je bilo usmjereno zauzdavanju aprecijacije jena. Premda će tržišta sasvim sigurno pozorno pratiti idući potez BOJ-a, analitičari kažu da je središnja banka možda iskoristila jedno od glavnih oružja – element iznenađenja. “BOJ može dodatno spustiti kamatne stope u negativni teritorij, no njihov bi utjecaj mogao biti ograničen. Europska središnja banka (ECB) dodatno je u prosincu lani spustila negativnu kamatnu stopu na depozite banaka, no takav je potez protumačen kao razočaranje”, kazao je Koji Fukaya , predsjednik u tvrtki FPG Securities.

You may also like

0 comments